Kansansairaudet- ajatuksia aiheesta

En usko, että kukaan haluaa ehdoin tahdoin sairastua itseaiheutettuihin sairauksiin. Kansasairaudet ovat usein ehkäistävissä yksilötasolla elämällä terveellisesti. Perimällä on toki vaikutuksensa yksilöihin eikä kaikkia sairauksia voi ehkäistä kokonaan. Jokainen voi kuitenkin omalta osaltaan vaikuttaa terveyteensä omilla valinnoillaan ja asenteillaan.


Suomessa yleisempiä, kroonisia kansansairauksia ovat: sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, astma ja allergia, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja mielenterveyden ongelmat. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2019.) 

Eri kansantaudeilla on todettu olevan samoja riski- ja suojatekijöitä, kuten se, että tupakointi lisää sydän- ja verisuonisairauksien, kroonisten keuhkosairauksien, muistisairauksien ja syöpien riskiä. Liikunnan on taas todettu suojaavan lähes kaikkien kansantautien riskeiltä. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2019.) Liikunnan merkitys on suuri terveyden edistämisessä liittyen kansansairauksiin. Vähäinenkin liikkuminen on hyvästä. Aina ei tarvitse suorittaa vaan liikunnasta saa tulla hyvä olo, hapenottokyky paranee, mieli rauhottuu ja keho saa kokonaisvaltaista liikettä. 

Ravitsemus: 
Epäterveellisen ravinnon aiheuttamat haitat syntyvät usein hitaasti, vasta vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Runsaasti kasviksia sisältävä ruoka suojaa yksilöitä syövältä sekä myös monilta muilta sairauksilta. Suolan vähentäminen alentaa tunnetusti verenpainetta. Kovien rasvojen korvaaminen tyydyttämätöntä rasvaa sisältävillä pehmeillä rasvoilla ja sokerin ja puhdistettujen hiilihydraattien korvaaminen täysviljatuotteilla vähentävät sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Terveellinen ruokavalio pitää painon kurissa. Se, että jos syö enemmän kuin kuluttaa, ihminen lihoo ja altistaa itsensä monille terveysongelmille (Huttunen 2018.) Ravinnon merkitys on suuri ihmisen kokonaisterveyttä ajattelen. Se mitä suuhusi pistät, vaikuttaa moneen asiaan. 

-> Onko aina syötävä terveellisesti? Ei. Kun pitää huolen, että suurin osa ravinnosta on terveellistä ja ravintorikasta ruokaa, on oikeilla jäljillä. Tässä itselläni on myös korjaamisen paikka. Jatkossa aion tarkemmin katsoa mitä suuhuni pistän. Täytyisi muistaa syödä puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä päivittäin, mikä on itselleni ainakin kova haaste. 



Liikunta:
Oikein toteutetulla liikunnalla on todettu olevan vain vähän terveyshaittoja. Runsas istuminen on aina terveydelle haitallista. Aikuisen ihmisten tulisi liikkua seuraavan kaavan mukaisesti kokonaisterveyttä ajatellen:
  • kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä, ainakin 150 minuuttia viikossa tai raskasta liikuntaa, kuten juoksua, 75 minuuttia viikossa sekä
  • lihasvoimaa ja -kestävyyttä ylläpitävää tai lisäävää liikuntaa vähintään kahtena päivänä viikossa. (Käypä hoito 2016.) 

-> Liikunta on ns. "lääke" moneen asiaan. Liikkumalla säännöllisesti ylläpidät niin fyysistä kuin psyykkistä terveyttäkin. Löytämällä itselleen mielekkään liikuntalajin, innostut liikkumaan ja pitämään liikkumisen säännöllisenä. Aina ei kuitenkaan ole aikaa tai jaksamiista liikkua. Vuorotyön- tai matkatyön haasteet, terveysongelmat tai muut syyt voivat estää ihmistä liikkumasta, joa aikaa tai jaksamista ei vain ole. Pienikin liike tai liikkuminen on aina hyvästä. On kuitenkin tärkeää sallia itselleen lepoa, jos liikkumaan ei jaksa lähteä. Sekin on sallittua. Liikunnan ilo tulee löytää. Minä olen löytänyt sen. 

Alkoholi:
Runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia sairauksia ovat tapaturmat, masennus, pelkotilat, hermotaudit ja vatsan alueen sairaudet. Myös älykkyydessä, kätevyydessä ja lihasvoimassa ilmenee toimintakykyä heikentäviä muutoksia, jos alkoholinkäyttö on runsasta. Alkoholi kohottaa myös verenpainetta ja voi johtaa aivoverenvuodosta johtuvaan halvaukseen. Jos alkolinkäyttö on pitkäaikaista se lisää vaaraa sairastua esim. aivosurkastumaan, maksakirroosiin, hermorappeumaan, haimatulehdukseen sekä suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja mahan syöpään. On tärkeää myös muistaa, että raju humala voi johtaa helposti hengenvaaralliseen sydämen rytmihäiriöön. (Poikolainen 2013.) Kohtalaisen riskin taso miehillä on 14 alkoholiannosta ja naisilla 7 alkoholiannosta viikossa. Suomessa yksi alkoholiannos vastaa 33 cl keskiolutta, 12 cl mietoa viiniä tai 4 cl väkeviä.(Seppä 2013.)  Kuitenkin on todettu, että kohtuullinen alkoholinkäyttö vähentää sepelvaltimotaudin, sokeritaudin ja vanhuuden tylsistymisen vaaraa. (Poikolainen 2013.) 

-> Kohtuullinen alkoholinkäyttö on mielestäni sallittua ja yleisesti hyväksyttävää. Se, että altistaa itsensä alkoholin aiheuttamille sairauksille runsaalla, säännöllisellä alkoholin käytöllä, on mielestäni omaa välinpitämättömyyttä ja ajattelemattomuutta. Se, että hallitsee omat rajansa alkoholinkäytön suhteen on tärkeää. Mielestäni alkoholin kohtuukäyttö välillä pirististää mieltä ja toisinaan se rentouttaa stressaantunutta oloa. 




Ylipaino:
Lihavuus aiheuttaa tunnetusti  tyypin 2 diabetesta , sepelvaltimotautia, kohonnutta verenpainetta, nivelten kulumista ja joitakin syöpämuotoja. Painon hallinnassa ja ylipainon selättämisessä on tärkeää säännöllinen ja riittävä liikunta ja henkilövaaka, joka paljastaa, jos asiat ovat menossa huonoon  suuntaan. (Huttunen 2018.) Yleensä omaan painoon voi vaikuttaa ja välttää ylipainoa. On kuitenkin sairauksia ja perinnöllisiä tekijöitä, mitkä vaikuttavat yksilön painoon. 

-> On selvää, että ylipaino altistaa erilaisille terveyshaitoille. Yksilöä ei kuitenkaan saa syyllistää tai leimata. 
Ylipainoisia ihmisiä ei saisi ajatella laiskoina ja oman kehonsa laiminlyövinä yksilöinä. Näin ei useinkaan ole vaan ylipainon syyt ovat muuta kuin ensin ajatellaan. Asiat tulisi laittaa tärkeysjärjestykseen eikä painon merkitys elämässä ole se ykkös juttu. Ylipainoinen ihminen kärsii usein painostaan, mutta voi oilla muuten onnellinen ja terveys voi olla hyvä. Miksi ei koskaan puhuta alipainoisista? Heiläkin on terveysongelmia, joskus jopa vakavampiakin. Oma painoindeksini on myös korkea, mutta sitä en mieti. Toki haluaisin olla solakampi, jotta olisin kehooni tyytyväisempi. Terveyteni ja kuntoni on mielestäni hyvällä tasolla. 

Psyykkinen tasapaino:
Suomessa joka viides ihminen sairastuu masennukseen elämänsä aikana ja yli puolella heistä se uusii. Masennus lisää myös fyysisen sairastuvuuden riskiä. Masennuksesta kärsivän ihmisen riski saada esim. sepelvaltimotauti on muuhun Suomen väestöön verrattuna jopa 2–3-kertainen. (THL 2015.) Masennus on kansatauti Suomessa. Masennuksen yleisyys välillä ihmetyttää. On selvää, että sen tunnistaminen ja diagnosointi sekä sallivuus ovat muuttuneet ja näin ollen sen yleisyys on tavallaan lisääntynyt. 

-> Psyykkisen tasapainon ylläpito on tärkeää. Jokaisella on omat keinonsa, miten edesautata omaa psyykkistä tasapainoaan. Ajan hallinta, sosiaaliset suhteet, harrastukset ja työ/ koulutus ja aurinko (valoisuus) vaikuttavat psyykkiseen tasapainoon. Toiset ovat myös herkempiä kuin toiset psyykkeeltään. Masentua voi kuka tahansa. Se on hyvä muistaa. On tärkeää ennaltaehkäistä psyykkistä jaksamattomuutta eri keinoin. Omat hyväksi havaitut keinoni ovat: avoin kesksutelu, liikunta- ja kulttuuriharrastukset ja ihmissuhteet sekä lepo. On myös sairauksia ja elämäntilanteita, jotka altistavat masennukselle. Tämä on myös hyvä tiedostaa. 

Lähteet:

- Huttunen, Jussi. 2018. Terveellinen ruoka. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00935&p_hakusana=terveellinen%20ruoka#s2

- Käypä hoito. 2016. Liikunta. https://www.kaypahoito.fi/hoi50075?tab=lisatietoa

- Poikolainen, Kari. 2013. Alkoholin terveyshaitat. https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/alkoholi/alkoholin-terveyshaitat

- Seppä, Kaija. 2013. Juomisen riskirajat. https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/alkoholi/juomisen-riskirajat

- THL. 2015. Masennus. https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/keinoja-mielenterveyden-edistamiseen/time-out-aikalisa-elama-raiteilleen/aikalisaohjaajien-materiaalipaketti/mielenterveys/masennus

- Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos. 2019. Kansantaudit. https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/yleistietoa-kansantaudeista

Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus! Herättää varmasti paljon ajatuksia lukijoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä aihe oli kovasti ajatuksissani arjessa sillä hetkellä, kun tämän kirjoitin. Kiitos kommentista!

      Poista

Lähetä kommentti