Omat vahvuudet - millainen työntekijä olet? Tee testi.

Luin uusinta TTT eli työ, terveys, turvallisuus-lehteä nro 6/2020 ja sieltä mielenkiintoni herätti artikkeli, jossa käsiteltiin omia vahvuuksia ja niiden tuntemista työelämässä. Artikkelin Opi tunnistamaan vahvuutesi oli kirjoittanut Tiina Komi. 

Itsensä tuntemisesta ja sen tärkeydestä puhutaan paljon. Itsensä tuntemisella tarkoitan sitä, että ihminen tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Jokaisella on vahvuuksia ja heikkouksia. Monia omia piirteitä voi oppia tuntemaan ja hyödyntämään niitä työelämässä, niin ihmissuhteissa työssä kuin omassa toiminnassa työtehtävissä. 

Oletko koskaan miettinut, että miksi olet juuri sillä ammattialalla millä nyt olet? Mitkä vahvuudet sinussa tukee tällä alalla työskentelyä tai tässä työssä toimimista? Miten omat heikkoudet vaikuttavat tällä alalla tai tässä työssä? Joskus on hyvä pysähtyä miettimään näitä asioita. 

Artikkelissa esiteltiin VIA- testiä ja se on mahdollisuus täyttää maksutta tämän linkin kautta. Sivustolle täytyy rekisteröityä, mutta voit heivata itsesi testin tehtyäsi pois, kun saat uutiskirjeen sähköpostiisi. Testi vie aikaa jonkin verran, mutta on varsin hyvä. 

Testin tehtyäsi saat tulokset, joita voi tarkastella ja miettiä osuiko oikeaan. Omalla kohdallani osui hyvin. 

Omat vahvuudet (top 4): 


Vaikka nämä vahvuudet, mitä testi tunnisti minusta ovat vahvuuksia, ovat ne samalla mielestäni myös heikkouksia. Näillä vahvuuksilla kuluttaa itsensä hyvin helposti loppuun ihmissuhdetyössä, jos ei osaa rajata itseään ja tekemisisään. Helposti jää myös hiljaa syrjään pohtimaan ja arvioimaan tilanteita esim. työyhteisöissä. Nämä vahvuudet ovat kuitenkin miestäni erittäin tärkeitä ihmissuhdetyössä, koska näillä piirteillä ihmisessä korostuu aitous ja tasa-arvoinen kohtaaminen tulee luonnostaan kohdatessa monenlaisia ihmisiä. 

Vähiten vahvuuksia (top 4) testin mukaan minussa oli seuraavissa asioissa:
  • Itsesäätely
  • Huumori
  • Henkisyys
  • Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus
-> Kyllä osui nämäkin hyvin minuun. 

Erilaisilla ammattialoilla tarvitaan erilaisin vahvuuksin omaavia ihmisia, mutta myös on tärkeää, että eri vahvuuksin rikastetut ihmiset työskentelevät yhdessä samallakin ammattialalla. Itse voi tarkastella vain sosiaali- ja terveysalaa, mutta kun sitä tarkastelen, on mielestäni tärkeää, että siellä työskentelevillä on jollakin tasolla vahvuuksina reiluus ja ystävällisyys

Mitä mieltä olet aiheesta? Teitkö sinä testin? Kerro!

Kommentit