Tutustumista välimeren ruokavalioon - käytännön toteuksen puntarointia

Olen saanut idean, että välimeren ruokavalio voisi olla minun juttu ja kokeilemisen arvoinen asia. Ei mikään välimeren dieetti kuitenkaan vaan ruokavalio välimeren ruokavalio-ohjeistusten ja suositusten mukaan. Täydellistä välimeren ruokakulttuuria en perheelleni aio tyrkyttää, lähinnä aion ujuttaa arkeen välimerellisiä ruokia ehkäpä vähän suomalaisittain tuunattuina. 

Oman haasteensa tekee joidenkin perheenjäsenten allergiat: pähkinät ja kananmuna. Näitä voin itse syödä ja aio niitä käyttää ruokavaliossani. Se, miksi haluan tätä ruokavaliota kokeilla on se, että tällä keinoin saisin lisättyä kasvisten ja hyvien rasvojen syöntiä kuin itsestään. Se, kun on ollut tähän asti vaikeaa. Koska innoistun tästä välimeren ruokavaliosta, uskon, että se on kokeilemisen arvoinen asia. Olen puntaroinut käytännön toteutusta ruokalio-ja ruokaohjeisiin tutustumalla. Hyvä pohjatyö on kaiken perusta. Silloin tietää mihin on ryhtymässä ja voi puntasoida kannattaako asiaan ryhtyä vai ei. Pohjatyön tarkoituksena on helpottaa käytännön toteutusta arjessa ettei tule yllätyksiä. 

Ihan käytännössä jos mietitään, mitä kaapissa tulisi olla, jotta arkiruoka toteutuisi välimeren tyyliin:

- tomaattia, munakoisoa, kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, yrttejä perunaa, salaatteja, kurkkua, paprikaa, pinaattia, 

- luonnonjogurttia/ kreikkalaista jogurttia, fetajuustoa, mozzarellaa

- kalaa ja katkarapuja, kanaa, lammasta tai nautaa 

- kananmunia

- yrttimausteita, merisuolaa ja pippureita 

- oliiviöljyä

- erilaisia papuja, kikherneitä ja tomaattisäilykkeitä

- pähkinoitä

- erilaisia hedelmiä (mm. meloni, sitrushedelmät, omena, päärynä, viinipypäle)

- täyjyväleipää

- pastaa, riisiä

- viini on sallittu vähäisessä määrin

Erilaisia ohjeistuksia löytyy välimeren ruokavalioon, onko sitten kyse italialaisesta, kreikkalaisesta tai espanjalaisesta ruokakulttuurista. Yleensä välimeren ruokavalio, mistä suomessa puhutaan, on ruokavalio, joka on ottanut vaikutteita pääosin kreikkalaisesta ruokakulttuurista. 

Italialaisen ruokavalion tyypillisiä ainesosia ovat: 

-> vaalea pasta ja leipä , yrtit (oregano, basilika), tomaatti, juustot (ricotta, mozzarella, parmesaani), punainen liha

Kreikkalaisten ruokavalion tyypillisiä ainesosia ovat: 

-> neitsytoliiviöljyä, juustot (feta), jogutti, täyjyvävilja, paljon kasviksia satokauden mukaan, kala, lammas

Espanjalaisten ruokavalion tyypillisiä asinesosia ovat: 

-> Chili, sahrami, yrtit, paprika, valkosipuli, tomaatti, sianliha, makkarat. kinkut


Kommentit