Itse tehty tahini ja falafelit - osasin!

Pidän falafeleistä, mutta olen syönyt niitä ainoastaan pikaruokapaikoissa ja eineksinä. Nyt ajattelin tarttua tuumasta toimeen ja tehdä niitä itse. Jos meinaat tätä ohjetta kokeilla, muista, että kikherneet tulee liuottaa 8-10 h ennen falafel taikinan valmistusta. Taikinassa käytetään kuivattu kikherneitä. Meidän perheen miesväkikin suostui näitä syömään :) Tykkäsin myös itse.

Tahini 

150 g vaaleita, kuorittuja seesaminsiemeniä
1 ½ rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Levitä seesaminsiemenet leivinpaperin päälle pellille. 

- Paahda 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. On tärkeää etteivät siemenet pääse palamaan.

- Laita jäähtyneet seesaminsiemenet ja öljy tehosekoittimeen (tai tee sauvasekottimella) ja jauha sileäksi tahnaksi. Mausta tahini ripauksella suolaa.

- Säilytä tahini jääkaapissa.



Falafelit 

1
 
pkt (400 g) 
kuivattuja kikherneitä
1
 
iso sipuli
valkosipulinkynttä
2
 
rkl
 
vaaleaa tahinia
1
 
rkl
 
perunajauhoja/ maizenaa
2
 
tl
 
juustokuminaa eli jeeraa
1½ 
tl
 
suolaa
1
 
tl
 
jauhettua korianteria
1
 
tl
 
sitruunan kuorta raastettuna
½ 
tl
 
kardemummaa
¼ 
tl
 
mustapippuria
1
 
dl
 
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
 
dl
 
tuoretta korianteria hienonnettuna
½ 
dl
 
tuoretta minttua hienonnettuna
Pinnalle
 
1
 
dl
 
rypsiöljyä


- Huuhtele kikherneet siivilässä hyvin ja  kumoa ne isoon kattilaan tämän jälkeen sekä kaada päälle reilusti kylmää  vettä. Anna liota huoneenlämmössä yön yli, 8–10 tuntia. 

- Siivilöi pois liotusvesi. Huuhto. Kaada päälle raikasta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. 

- Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin. 

- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. 

- Kumoa kikherneet monitoimikoneen kulhoon. Lisää sipulit, tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi. Kun massa on hieman rouheista ja osittain soseutunutta, lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Pyöräytä sekaisin. 

- Muotoile massasta kostutetuin käsin pyöryköitä leivinpaperin päälle pellille. Valele ne öljyllä pullasudin avulla. 

- Paista falafeleja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna niiden jäähtyä hetki, jolloin rakenne napakoituu. 

- Paista pyörykät vielä pannulla ennen tarjoamista. Silloin niiden pinta muuttuu mureasta rapeaksi ja sisus pehmenee vielä hiukan.

Nämä ohjeet olen löytänyt netistä etsittyäni helppoa ohjetta näiden valmistukseen.
 Pieniä muutoksia ohjeisiin olen tehnyt. 



Kommentit