Kävely liikuntamuotona on terveysteko itselle. Miksi se on niin vaikeaa?

UKK- instituutin mukaan jo ½ tuntia reipasta arkiliikuntaa päivittäin (esim. 4–5 km työmatkapyöräily tai kävely) parantaa ihmisen kestävyyskuntoa ja auttaa häntä painonhallinnassa. Jos liikkuminen on säännöllistä ja pitkäaikaista arkiliikuntaa (esim. pyöräilyä ja kävelyä)  on ihmisillä havaittu monia saatuja terveyshyötyjä liikunnasta:
 • sepelvaltimosairauksien kehittymisen vaara alenee 50 %
 • tyypin 2 diabeteksen kehittymisen vaara laskee 50 %
 • ylipainoisuuden vaara laskee 50 %
 • korkean verenpaineen kehittymisen vaara laskee 30 %
 • sydän- ja verisuonisairauksien vaara pienenee
 • osteoporoosin kehittyminen hidastuu
 • masennus- ja ahdistusoireet helpottuvat.


Ukk- instituutin mukaan päivittäisistä arkiaskareista kertyy noin 2000–5000 askelta päivässä. Terveyden kannalta se on liian vähän. ½ tunnin eli noin kolmen kilometrin kävelylenkistä tulee lisää noin 4000 askelta. Silloin päivittäisiä askeleita kertyy jo 6000–9000, mikä on terveyden kannalta riittävää. Kun askelmäärän kasvattaa vielä suuremmaksi, se tuo lisää terveyshyötyjä ja auttaa mm.  painonhallinnassa. (Lähde: https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/arkiliikunta_hyotyliikunta_perusliikunta ) 

Loppukeväästä alkusyksyyn kävely on helpompaa ja siihen saa välillä itsensä jopa motivoutumaan. Silti koitan aina väistämättä kulkea lyhyetkin matkat autolla, jos mahdollista. Miksi? Sitä en tiedä. Se voi olla tapa tai se voi olla puhtaasti laiskuutta. Automaattisesti en laita lenkkareita jalkaan ja lähde jalan liikenteeseen. 

Talvella kävely on ollut aina itselleni vastenmielistä. On liukasta ja kylmä tai ainakin vilu. Ulkoilma ei houkuta eikä ulkona ole kaunista. Olen aina ollut sisäliikkuja ja ulkona tykkään lähinnä vain pyöräillä tai silloin tällöin talvella lasketella. Asetin itselleni yhdeksi tavoiteeksi tammikuussa, että lisään kävelykenkkejä arkeeni. Nyt ollaan jo yli puolen välin tammikuuta ja minun onnettomat kävelykenkkini ovat tässä: 

1,8 km - 29 min 30 s
1,2 km - 15 min
3,6 km - 41 min 30 s
2,5 km - 34 min

Loppukuussa on skarpattava ja toteutettava pidempiä lenkkejä. Mutta toisaalta, lenkki se pienikin lenkki on. 


Kommentit

 1. Tykkään siitä, miten hyvin ja rehellisesti analysoit omaa tekemistäsi ja syitä sen taustalla! Itse kyllä tykkään kävellä, mutta erityisesti siihen motivoi musiikin tai podcastin kuunteleminen samalla (ja se, että näin autottomana ei ole vaihtoehtoja :D). Auttaisiko sinua musiikinkuuntelu motivoitumaan kävelyyn? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehellisyys on tärkeää, myös blogeissa. Täytyy olla aito ja tuoda asioita aidosti esille. Välillä nolottaa kirjoittaa ns. saamattomuudesta, laiskuudesta tai epäonnistumisista, mutta se on vain elämää. En kuuntele musiikkia koskaan puhelimen kautta. Olen niitä ihmisiä, että ulkona kuunnellaan aitoja ympäristön ääniä ja musiikinkuuntelu kuuluu autoon tai kotiin (kovalla volyymilla). Kiitti kuitenkin vinkistä. Ei sitä koskaan tiedä, jos joskus kokeilisi :)

   Poista
  2. On kiva kuulla, että ei itse ole ainoa, jolle talvella ulos lenkille lähtö on vastenmielistä. Itse selittelen liikkumattomuutta juuri tuolla keinoin. Pitäisi käydä kävelyllä, mutta ei huvita mennä tuonne lumen ja jään keskelle.

   Poista

Lähetä kommentti