Banaani, omena ja päärynä - perushedelmät arjessa

Hedelmä huhtikuu- haasteen postaukset jatkuvat nyt sillä, että esittelen omat perushedelmäni, mitä arjessa kulutan eniten. Nämä perushedelmät eivät ole suosikkejani vaan jostain syystä ne ovat kuluneet jo pitkään peruselintarvikkeisiini. 


Banaania kasvatetaan yli 100 maassa. Sitä on sanottu maailman suosituimmaksi hedelmäksi ja joidenkin tietojen mukaan jopa neljänneksi suosituimmaksi peruselintarvikkeeksi. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kehittyvissä maissa jopa yli 400 miljoonaa ihmistä saa banaanista jopa kolmanneksen päivittäisistä kaloreista (Lähde: Yle- uutiset). 

Itse koen, että banaani on helppo ja täyttävä hedelmä, jota voi käyttää moneen, aterian osana tai ilman. Useimmiten syön banaaneja pelkiltään. Banaani on helppo välipala koulussa, töissä tai kotona. En voi sanoa, että joka päivä söisin banaaneja, mutta ainakin useana päivänä viikossa. Mihin sitten banaaneja aterioilla käytän: smoothien tai rahkan joukkoon sekä jogurtin ja kaurapuuron päälle. Pidän banaanin hennosta makeudesta, koostumuksesta ja helppoudesta. Erityisesti kaurapuuron kanssa yhdessä banaani on erinomainen lisä aamupalalalla, jos on kiire syödä täyttävästi. 


* Omenat ovat yksi maailman vanhimmista hedelmistä. Se on erinomainen vitamiinien lähde vaikka suurin osa hedelmästä on vettä. Se, että omenoista löytyy monia erimakuisia ja -kokoisia lajikkeita, on tuoreen hedelmän vitamiinipitoisuus aina yhtä suuri. Syynä siihen on optimaalinen kasvuympäristö, mikä tarkoittaa, ettei puussa kasva liikaa omenoita. Maailmassa erilaisia omenalajikkeita on ainakin 7 500. Suurin omenentuottajamaa on Kiina. (Lähde: Yle-artikkeli, Wikipedia

Meillä kotona on aina omenoita. Se, millaisia omenoita ostan kaupasta, vaikuttaa siihen omenoiden käyttötarkoitus. Eniten omenoita ostan pelkältään syötäviksi. Silloin tykkään esim. Golden Delicious, Ida Red tai Lobo-lajikkeista. Joskus omenoiden ostovalintaan vaikuttaa pelkästään omenoiden ulkonäkö ja oletettu herkullisuus. Mihin muuhun käytän omenoita: rahkojen tai jogurtin joukkoon, juustotarjottimelle lisukkeeksi, salaatin joukkoon sekä omenalettujen valmistukseen. Pidän omenoiden helppoudesta, raikkaudesta ja monikäyttöisyydestä. Ne myös säilyvät hyvin. 


* Päärynät ovat omenan sukuisia hedelmiä, jotka ovat lähtöisin Vähästä- Aasiasta. Päärynälajikkeita tunnetaan nykyään yli viisituhatta, mutta ainoastaan noin tusinaa viljellään kaupalliseen käyttöön. Päärynän kotimaa ja lajin kantamuodot ovat epävarmoja. (Lähde: Kotiliesi, Wikipedia). 

Päärynöitä ostan lähinnä välipaloiksi tai smoothien joukkoon makua tuomaan. Päärynät menevät nopeasti huonoksi, joten ostani niitä yleensä vain 1- 2 kpl kerrallaan. Suurinta herkkuani on seuraava välipalaohje (jos tekee mieli makeaa):

1 iso syöntikypsä päärynä paloiksi lautaselle
päälle reilusti kanelia sekä hiven hunajaa
- syö haarukalla
- nauti! 

Ohje kuuluu välimeren ruokavalio-ohjeisiin. Sopii hyvin suomalaiseen makuun, ainakin minun suuhun. 

Kommentit