Säännöllinen vuorokausirytmi - joillekin arjen kauhistus

Miksi kaikki eivät pidä säännöllisestä vuorokausirytmistä, mihin useat kuitenkin pyrkivät, kun esimerkiksi vaihtavat työpaikkaa tai eivät eivät vaihda sen vuoksi, että säännöllinen vuorokausirytmi rikkoutuisi. Monella ammattialalla työskennellään erilaisissa vuoroissa ja työajat vaihtelevat laidasta laitaan. Esimerkisi useat lähipiirissäni olevat henkilöt valittavat vuorotyön haasteista, mutta jatkavat silti vuorotyössä etsimättä uusia mahdollisuuksia työrintamalla. 

Haasteiksi he nimeävät:

* Jatkuva väsymys
* Nukahtamisvaikeudet
* Epäsäännöllinen ruokarytmi
* Vaikeus harrastaa säännöllisesti
* Perhe-elämän vaikeudet/ lastenhoito
* Viikonlopputyöt ja yövuorot

"Epäsäännöllinen vuorokausirytmi laittaa elimistön rytmit (n.30 kpl) toimimaan oman kellonsa mukaan, jolloin ne eivät kytkeydy toisiinsa. Tutkimusten mukaan epäsäännöllinen vuorokausirytmi voi lyhentää elinikää." (Aamulehti 29.5.2017)

Oma kokemukseni puolestaan on, että säännöllinen työ aikavälillä klo:8-16 ei sovi minulle. Olen aivan zombie koko ajan, kun yritän elää tällä hetkellä päivätyöläisen rytmiä + viikonloput vapaat. 

Koen:

* Jatkuvaa väsymystä ja jaksamattomuutta 
* En jaksa harrastaa yhtä paljon kuin vuorotyötä tehden, 
* Ruoka ei maistu.
* Nukahtamisvaikeudet. 
* Yleinen aktiivisuus on vähentynyt. 

"Valo on elimistön uni-valverytmin tärkein tahdistaja. Luonnonvalon puute päivällä keventää yöunta ja altistaa kaamosmasennukselle. "(Työterveyslaitos verkkolehti 27.11.2018) 


Säännölliseen vuorokausirytmiin sisältyvät seuraavat asiat: riittäväksi koettu lepo ja unisäännöllinen ruokailurytmi ja terveellinen ravinto sekä sopiva määrä aktiivista toimintaa (koulu/ työ, vapaa-ajantoiminta, liikunta, ulkoilu). 

"Säännöllinen vuorokausirytmi synkronoi elimistön rytmit toimivaksi kokonaisuudeksi, jolloin arjesta tulee helpompaa. Siksi ihmisen tulisi noudattaa samaa rytmiä niin arkena kuin viikonloppuisinkin." (Aamulehti 29.5.2017)

"Useat elintoimintomme noudattavat vuorokausirytmiä. Muun muassa vireystilassa, kehon lämpötilassa ja useiden hormonien erityksessä on havaittavissa vuorokausivaihtelu. Vuorokausirytmi on biologisen kellon tuottama sisäsyntyinen rytmi." (Duedecim 1999;115(5):565-)


"Jokaisella on oma uni-valverytminsä, joka noudattelee noin 24 tunnin mittaista vuorokausirytmiä." (Aamulehti 29.5.2017)

Vuorokausirytmi voidaan jakaa kolmeen 8 tunnin eri jaksoon (uni 8 h, työ 8 h, vapaa-aika 8 h). Oman edellisen vuorokauden rytmi näytti tältä:

klo: 6.50 herätys -> suihku, aamupala, eväiden teko töihin, pikameikki+ pukeminen, koira pissalle

klo: 7.35- klo: 7.55 ajomatka töihin

klo: 8- 16.00 työpäivä (sis. 20 min ruokatauko (sis. omat eväät kana-riisi + salaatti) ja 10 min kahvitauko (sis. banaani välipalana))

klo: 16.05- 16.15 ajomatka töistä kauppaan

klo: 16.15- 16.45 ruokaostokset (sis. eväs lennossa: myslipatukan syöminen)

klo: 16.45 - 17.00 ajomatka työtapaamiseen

klo: 17- 18.10 työtapaaminen

klo: 18.10- 18.40 ajomatka kotiin

klo: 18.40- 19.40 koira ulos, tiskikoneen tyhjäys, ruoan valmistus, tiskikoneen täyttö, pyykit

klo: 19.40- 20.00 välipala: 4 paahtoleipää juustolla ja keittokinkulla + kaakaolla  (päivällinen ei maistunut lainkaan) tietokoneella sähköpostien ääressä.

klo: 20- 21.00 tietokoneella (facebook, blogit, iltalehti, ksml) + pyykit + puhelu ystävälle

klo: 21- 22.30 Yle Areenan katselua (sarjoja) ja pieni iltapala (sis. jogurttia ja pähkinöitä)

klo: 22.30 koira ulos, iltapesut, aamun työvaatteet valmiiksi

klo: 23.30 -> nukkumaan -> herätys seuraavana aamuna klo:6.50

Miltä sinun vuorokautesi näytti, jos tarkastelet mennyttä vuorokautta ? Toteutuiko unelle, työlle ja vapaa-ajalle asetetut aikamääreet? Itse en omaan vapaa-aikaani ollut tyytyväinen, koska en jaksanut harrastaa. Koko päivä myös tuntui kiireiseltä. Päivä tuntui suorittamiselta ja jatkuvasti oli väsymys läsnä. 24h jaettuna kolmeen eri jaksoon uni 8 h, työ 8 h ja vapaa-aika 8 h,  ei mielestäni toteunut. 

Kommentit

 1. Olipa mielenkiintoinen teksti, tykkäsin!
  Tunnistin itseni tuolta, vuorotyöntekijä joka haaveilee päivätöistä. Olen koko 18 vuoden työelämäni tehnyt vuorotyötä, vaikka haaveilen päivätöistä mietin sopeudunko siihen kuitenkaan. En tiedä, en osaa sanoa. Ehkäpä jonain päivänä pääsen kokeilemaan :)
  Mielenkiintoista oli lukea kokemuksistasi "päiväduunista", jotka olivat melkein identtiä vuorotyöntekijöiden kokemusten kanssa...
  Kiva kun kerroit myös oman päivärytmisi, aika paljon olet saanut päivän aikana aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika haastavaa on tällä hetkellä tämä päivätyökuvio :(

   Poista

Lähetä kommentti