Mausteet välimeren ruokavaliossa

Aiemmissa blogikirjoituksissani, jotka käsittelivät välimeren ruokavalio-ohjeita, mainittiin ruokavalion tyypillisimmät mausteet, mitä ruoanlaitossa usein käytetään. Alla mausteista tarkemmin tietoa. Omaa kokemusta sahramin käytöstä ruoanlaitossa ei ole, mutta kiinnostus sitä kokeilla on kyllä.  

Puutarha, Earth, Maanpinnan, Stone

Oregano: 
- On kotoisin Välimeren vuoristoisilta rinteiltä ja se on yksi harvoista maustekasveista, jotka kasvaa Pohjois-Euroopassa luonnonvaraisena. 
Se on saanut nimensä muinaisen Kreikan aikana sanoista ’oros’ (vuori) ja ’ganos’ (ilo). 
- Oregano sopii  tomaattipohjaisiin kastikkeisiin, lampaalle, kalalle, chiliruokiin sekä lähes kaikkiin valkosipulilla maustettuihin ruokiin.
- Siinä on erittäin paljon antioksidantteja, enemmän kuin omenassa, appelsiinissa tai mustikassa samaa painoyksikköä kohden.  Antioksidanttit parantavat kehon vastustuskykyä.
Oreganolla on rauhoittava vaikutus ja se voi auttaa jopa unettomuudesta kärsiviä. Oregano edistää myös ruoansulatusta. 


Basilika, Yrtti, Kulinaarisia Yrttejä

Basilika: 
Se on lähtöisin Intiasta, mutta nykyisin sen yli 150 lajiketta viljellään yleisesti Välimeren alueella.
Basilikan aromi on miellyttävän makea ja hieman teemäinen ja sen nimi on todennäköisesti johdettu kreikankielisestä sanasta ’tuoksuva’. 
- Tuoreen basilikan eteeriset öljyt pääsevät parhaiten vapautumaan, kun revit lehdet sormin etkä leikkaa niitä veitsellä. Basilika on kylmälle arka, älä säilytä sitä jääkaapissa.
 Se sopii tomaattiruokiin, vihanneksien maustamiseen, salaatteihin sekä lihapatoja, murekkeita, keittoja, riisi- ja kalaruokia sekä munakkaita maustamaan. 
Basilika sisältää erityisesti A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Sitä pidetään virkistävänä ja lämmittävänä yrttinä. 



Vihannekset, Vitamiinit, Ruokavalio

Timjami: 
- Se on kotoisin Etelä-Euroopasta. 
- Timjamin aromi on lämmin ja yrttinen. Se muistuttaa hieman salviaa. Maultaan se on miellyttävän aromaattinen ja pistävä. 
Timjamin nimi on johdettu kreikan kielestä ja sillä on useita eri merkityksiä ja tulkintoja.  Yleisimmät tulkinnat ovat: ’rohkeus’, ’uhrautuvaisuus’ ja ’tehdä hyvänhajuiseksi’.
Se sopii lampaan, naudan, kalan, siipikarjan ja riistan mausteeksi sekä vuokiin, muhennoksiin, murekkeisiin ja kastikkeisiin. Varovasti käytettynä se sopii munaruokiin. Se sopii myös useimpiin kasvisruokiin, erityisesti papuihin, juurivihanneksiin ja tomaattiin. 
Timjami sisältää magnesiumia ja antioksidantteja.
Timjamin oletetaan virkistävän älyllisiä toimintoja ja poistavan väsymystä

Chili Pippuri, Terävä, Mausteet, Laos

Chili: 
- Erilaisia chililajikkeita tunnetaan jopa 200. Värejä löytyy aina punaisen eri sävyistä oranssiin, keltaiseen ja jopa tummanvioletteihin ja mustiin asti. 
Chili tuo tulisen säväyksen moniin erilaisiin ruokiin. Chilin tulisuuden takana ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin poltteen aiheuttaja on kapsaisiini. Chilien tulisuus ilmoitetaan usein asteikolla 0–10. 
- Chili käy kaikenlaiseen ruoanlaittoon,  kastikkeisiin, majoneeseihin, salaatteihin, patoihin ja pihveihin. 
- Tuliset chilit eivät sovi vatsahaavasta kärsiville henkilöille. Paprikalle allergiset voivat saada oireita chilipaprikoista. Jotkut voivat olla allergisia jopa chilin sisältämälle kapsaisiinille
Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kuituja ja hivenaineita. 
- Chilin on todettu alentavan verenpainetta ja kolesterolia.

Sahrami, Punainen, Todellinen

Sahrami:
- Se on kotoisin Kreikasta ja Vähä-Aasiasta. Nykyisin sahramia viljellään Välimeren maissa. Parasta sahramia viljellään La Manchan alueella Keski-Espanjassa. 
Maku on miellyttävän mausteinen, pistävä sekä kitkerä. Tuoksultaan se on miellyttävän kukkainen. 
Aiemmin sahramin käyttö on ollut yleisempää kuin nykyään. 
Espanjalaisessa ruoassa sahrami on riisiruokien, kuten paellan, mauste. Se sopii myös erilaisiin kanaruokiin ja kastikkeisiin. Sahramilla värjätään ja maustetaan myös juustoja, voita, leivonnaisia ja makeisia.
Intian perinteisessä ayurvedalääkäreiden keskuudessa Sahramia on pidetty verenkierron vilkastuttajana, munuais- ja maksalääkkeenä, koleran rohtona sekä kuukautisten käynnistäjänä. Kiinalaiset lääkärit puolestaan määräsivät sahramia masennukseen, kuukautisvaivoihin sekä synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Nykyaikaisissa tutkimuksissa on löytynyt viitteitä sahramin sisältämän safranaalin tehosta lievän masennuksen hoidossa. 
- Tärkeää on tietää, että liian suurina annoksia sahramin kroketiini on myrkyllistä.

Valkosipuli, Kypsä, Tuore, Ruoka, Terve
Valkosipuli:
- On kotoisin Länsi-Aasian aroilta.
- Valkosipuli on voimakasarominen ja pistävän makuinen.
Se on  yksi ensimmäisistä kuivatuista vihannesmausteista maailmassa. Yksi osa kuivattua valkosipulia vastaa maultaan noin viisinkertaista määrää tuoretta, käsiteltyä valkosipulia.
Se on erityisen suosittua italialaisessa ruoanlaitossa sekä läpi koko Välimeren alueen ja Aasian.
- Varovaisesti käytettynä se voimistaa useimpien liharuokien, salaattien, salaattikastikkeiden ja sipulin kanssa sopivien kasvisten makua. Valkosipuli sopii myös keittoihin, kastikkeisiin, säilykkeisiin, maustevoihin sekä erilaisiin lammasruokiin.
Valkosipulissa tärkein vaikuttava aine on allisiini. Se estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä.
2013 julkaistu tutkimus osoitti, että valkosipulin kuumentaminen vähentää sen tulehduksia estäviä vaikutuksia eli parhaimmat tulokset saavutetaan nauttimalla valkosipulia raakana.

Luonto, Ruoka, Suolaa, Merisuolaa
Merisuola: 
Puhdas luonnonsuola haihdutetaan merestä tai louhitaan vuoresta. Merisuola on yleisnimitys suolalle, joka on peräisin merivedestä. 
- Merisuolan mineraalikoostumus vaihtelee sen mukaan, mistä päin maailmaa se on peräisin. Yleisimmin käytetyt merisuolat ovat peräisin Välimereltä, Atlantilta ja Pohjanmereltä.
- Merisuola on noin 99-prosenttisesti tavallista ruokasuolaa. Merisuolassa on hivenen enemmän kaliumia ja kalsiumia. Haittapuolena on, että nykyään merisuolasta löytyy jonkin verran haitallisia saasteita ja raskasmetalleja. 
- Merisuola sopii ruoanlaittoon, erityisesti kala- ja äyriäisruokien valmistukseen, säilöntään, tuoresuolaukseen sekä perunoiden ja rapujen keitinveteen. 

Lähteet: 

Kommentit

  1. Tää oli mielenkiintoinen teksti, varsinkin nuo mausteiden terveysvaikutukset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti ei tule ajatelleeksi juurikaan näitä terveysvaikutuksia, mitä mausteista kerrotaan. Yleensä itse maku on se asia mihin kiinnitetään huomiota.

      Poista

Lähetä kommentti