Mausteet välimeren ruokavaliossa
Aiemmissa blogikirjoituksissani, jotka käsittelivät välimeren ruokavalio-ohjeita, mainittiin ruokavalion tyypillisimmät mausteet, mitä ruoanlaitossa usein käytetään. Alla mausteista tarkemmin tietoa. Omaa kokemusta sahramin käytöstä ruoanlaitossa ei ole, mutta kiinnostus sitä kokeilla on kyllä.
Oregano:
- On kotoisin Välimeren vuoristoisilta rinteiltä ja se on yksi harvoista maustekasveista, jotka kasvaa Pohjois-Euroopassa luonnonvaraisena.
- Se on saanut nimensä muinaisen Kreikan aikana sanoista ’oros’ (vuori) ja ’ganos’ (ilo).
- Oregano sopii tomaattipohjaisiin kastikkeisiin, lampaalle, kalalle, chiliruokiin sekä lähes kaikkiin valkosipulilla maustettuihin ruokiin.
- Siinä on erittäin paljon antioksidantteja, enemmän kuin omenassa, appelsiinissa tai mustikassa samaa painoyksikköä kohden. Antioksidanttit parantavat kehon vastustuskykyä.
- Oreganolla on rauhoittava vaikutus ja se voi auttaa jopa unettomuudesta kärsiviä. Oregano edistää myös ruoansulatusta.
- Oreganolla on rauhoittava vaikutus ja se voi auttaa jopa unettomuudesta kärsiviä. Oregano edistää myös ruoansulatusta.
Basilika:
- Se on lähtöisin Intiasta, mutta nykyisin sen yli 150 lajiketta viljellään yleisesti Välimeren alueella.
- Basilikan aromi on miellyttävän makea ja hieman teemäinen ja sen nimi on todennäköisesti johdettu kreikankielisestä sanasta ’tuoksuva’.
- Tuoreen basilikan eteeriset öljyt pääsevät parhaiten vapautumaan, kun revit lehdet sormin etkä leikkaa niitä veitsellä. Basilika on kylmälle arka, älä säilytä sitä jääkaapissa.
- Tuoreen basilikan eteeriset öljyt pääsevät parhaiten vapautumaan, kun revit lehdet sormin etkä leikkaa niitä veitsellä. Basilika on kylmälle arka, älä säilytä sitä jääkaapissa.
- Se sopii tomaattiruokiin, vihanneksien maustamiseen, salaatteihin sekä lihapatoja, murekkeita, keittoja, riisi- ja kalaruokia sekä munakkaita maustamaan.
- Basilika sisältää erityisesti A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Sitä pidetään virkistävänä ja lämmittävänä yrttinä.
- Basilika sisältää erityisesti A- ja C-vitamiinia sekä kalsiumia ja rautaa. Sitä pidetään virkistävänä ja lämmittävänä yrttinä.
Timjami:
- Se on kotoisin Etelä-Euroopasta.
- Timjamin aromi on lämmin ja yrttinen. Se muistuttaa hieman salviaa. Maultaan se on miellyttävän aromaattinen ja pistävä.
- Timjamin nimi on johdettu kreikan kielestä ja sillä on useita eri merkityksiä ja tulkintoja. Yleisimmät tulkinnat ovat: ’rohkeus’, ’uhrautuvaisuus’ ja ’tehdä hyvänhajuiseksi’.
- Se sopii lampaan, naudan, kalan, siipikarjan ja riistan mausteeksi sekä vuokiin, muhennoksiin, murekkeisiin ja kastikkeisiin. Varovasti käytettynä se sopii munaruokiin. Se sopii myös useimpiin kasvisruokiin, erityisesti papuihin, juurivihanneksiin ja tomaattiin.
- Timjami sisältää magnesiumia ja antioksidantteja.
- Timjamin oletetaan virkistävän älyllisiä toimintoja ja poistavan väsymystä
- Timjami sisältää magnesiumia ja antioksidantteja.
- Timjamin oletetaan virkistävän älyllisiä toimintoja ja poistavan väsymystä
Chili:
- Erilaisia chililajikkeita tunnetaan jopa 200. Värejä löytyy aina punaisen eri sävyistä oranssiin, keltaiseen ja jopa tummanvioletteihin ja mustiin asti.
- Chili tuo tulisen säväyksen moniin erilaisiin ruokiin. Chilin tulisuuden takana ovat kapsaisinoidit, joista tunnetuin poltteen aiheuttaja on kapsaisiini. Chilien tulisuus ilmoitetaan usein asteikolla 0–10.
- Chili käy kaikenlaiseen ruoanlaittoon, kastikkeisiin, majoneeseihin, salaatteihin, patoihin ja pihveihin.
- Tuliset chilit eivät sovi vatsahaavasta kärsiville henkilöille. Paprikalle allergiset voivat saada oireita chilipaprikoista. Jotkut voivat olla allergisia jopa chilin sisältämälle kapsaisiinille
- Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kuituja ja hivenaineita.
- Chilin on todettu alentavan verenpainetta ja kolesterolia.
- Tuliset chilit eivät sovi vatsahaavasta kärsiville henkilöille. Paprikalle allergiset voivat saada oireita chilipaprikoista. Jotkut voivat olla allergisia jopa chilin sisältämälle kapsaisiinille
- Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, kuituja ja hivenaineita.
- Chilin on todettu alentavan verenpainetta ja kolesterolia.
Sahrami:
- Se on kotoisin Kreikasta ja Vähä-Aasiasta. Nykyisin sahramia viljellään Välimeren maissa. Parasta sahramia viljellään La Manchan alueella Keski-Espanjassa.
- Maku on miellyttävän mausteinen, pistävä sekä kitkerä. Tuoksultaan se on miellyttävän kukkainen.
- Aiemmin sahramin käyttö on ollut yleisempää kuin nykyään.
- Espanjalaisessa ruoassa sahrami on riisiruokien, kuten paellan, mauste. Se sopii myös erilaisiin kanaruokiin ja kastikkeisiin. Sahramilla värjätään ja maustetaan myös juustoja, voita, leivonnaisia ja makeisia.
- Intian perinteisessä ayurvedalääkäreiden keskuudessa Sahramia on pidetty verenkierron vilkastuttajana, munuais- ja maksalääkkeenä, koleran rohtona sekä kuukautisten käynnistäjänä. Kiinalaiset lääkärit puolestaan määräsivät sahramia masennukseen, kuukautisvaivoihin sekä synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Nykyaikaisissa tutkimuksissa on löytynyt viitteitä sahramin sisältämän safranaalin tehosta lievän masennuksen hoidossa.
- Intian perinteisessä ayurvedalääkäreiden keskuudessa Sahramia on pidetty verenkierron vilkastuttajana, munuais- ja maksalääkkeenä, koleran rohtona sekä kuukautisten käynnistäjänä. Kiinalaiset lääkärit puolestaan määräsivät sahramia masennukseen, kuukautisvaivoihin sekä synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Nykyaikaisissa tutkimuksissa on löytynyt viitteitä sahramin sisältämän safranaalin tehosta lievän masennuksen hoidossa.
- Tärkeää on tietää, että liian suurina annoksia sahramin kroketiini on myrkyllistä.
Valkosipuli:
- On kotoisin Länsi-Aasian aroilta.
- Valkosipuli on voimakasarominen ja pistävän makuinen.
- Se on yksi ensimmäisistä kuivatuista vihannesmausteista maailmassa. Yksi osa kuivattua valkosipulia vastaa maultaan noin viisinkertaista määrää tuoretta, käsiteltyä valkosipulia.
- Se on erityisen suosittua italialaisessa ruoanlaitossa sekä läpi koko Välimeren alueen ja Aasian.- Varovaisesti käytettynä se voimistaa useimpien liharuokien, salaattien, salaattikastikkeiden ja sipulin kanssa sopivien kasvisten makua. Valkosipuli sopii myös keittoihin, kastikkeisiin, säilykkeisiin, maustevoihin sekä erilaisiin lammasruokiin.
- Valkosipulissa tärkein vaikuttava aine on allisiini. Se estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä.
- 2013 julkaistu tutkimus osoitti, että valkosipulin kuumentaminen vähentää sen tulehduksia estäviä vaikutuksia eli parhaimmat tulokset saavutetaan nauttimalla valkosipulia raakana.
Merisuola:
- Puhdas luonnonsuola haihdutetaan merestä tai louhitaan vuoresta. Merisuola on yleisnimitys suolalle, joka on peräisin merivedestä.
- Merisuolan mineraalikoostumus vaihtelee sen mukaan, mistä päin maailmaa se on peräisin. Yleisimmin käytetyt merisuolat ovat peräisin Välimereltä, Atlantilta ja Pohjanmereltä.
- Merisuola on noin 99-prosenttisesti tavallista ruokasuolaa. Merisuolassa on hivenen enemmän kaliumia ja kalsiumia. Haittapuolena on, että nykyään merisuolasta löytyy jonkin verran haitallisia saasteita ja raskasmetalleja.
- Merisuola sopii ruoanlaittoon, erityisesti kala- ja äyriäisruokien valmistukseen, säilöntään, tuoresuolaukseen sekä perunoiden ja rapujen keitinveteen.
Lähteet:
- https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/raaka-aineet/chili
- https://www.terve.fi/artikkelit/101-yrttivinkkia
- https://kotiliesi.fi/terveys/hyvinvointi/oletko-koukussa-chiliin-taman-takia-chilin-syominen-aiheuttaa-meissa-hyvan-olon/
- https://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Sahrami
- https://www.valkosipuli.fi/terveys/
- https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/valkosipuli-oikea-rohtokasvi-nain-se-edistaa-terveyttasi
- Kuvat: https://pixabay.com/fi/photos/
- https://www.terve.fi/artikkelit/101-yrttivinkkia
- https://kotiliesi.fi/terveys/hyvinvointi/oletko-koukussa-chiliin-taman-takia-chilin-syominen-aiheuttaa-meissa-hyvan-olon/
- https://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Sahrami
- https://www.valkosipuli.fi/terveys/
- https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/valkosipuli-oikea-rohtokasvi-nain-se-edistaa-terveyttasi
- Kuvat: https://pixabay.com/fi/photos/
Tää oli mielenkiintoinen teksti, varsinkin nuo mausteiden terveysvaikutukset :)
VastaaPoistaMonesti ei tule ajatelleeksi juurikaan näitä terveysvaikutuksia, mitä mausteista kerrotaan. Yleensä itse maku on se asia mihin kiinnitetään huomiota.
Poista