Vuorotyö ja terveys - ajatuksia ja totuuksia

Olen aiemminkin kuin nyt kirjoittanut tässä blogissa vuorotyöstä, mutta aihe nousi taas mielenkiintoisuudellaan pintaan, kun aloitin tauon jälkeen 3- vuorotyön uudestaan. Elin vuoden verran "virka-aikaelämää", koska olin opintovapaalla ja opiskelin sekä kävin työharjoitteluissa arkena päivävuoroissa. Aiempaan postaukseen vuorotyöstä pääset tästä.

Tämän postauksen sävy on kielmättä hieman negatiivinen. Pidän vuorotyöstä, mutta terveysasiat ovat alkaneet enemmän mietityttämään. Vuorotyön negatiivinen vaikutus terveyteen, fyysiseen terveyteen erityisesti, on ikävä totuus mitä ei saisi unohtaa. 

" ..vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan vuorotyö tekee tuhojaan syvällä molekyylitasolla ja aiheuttaa suoranaisen kaaoksen elimistössä. Tutkijat huomasivat, että yli 97 prosenttia niistä geeneistä, jotka on ajastettu olemaan hereillä tiettynä aikana päivästä, meni raiteiltaan väärään aikaan nukkumisen vuoksi. (Seppälä 2016.)

Monen ystävän, tuttavan ja työtoverin puheissa on vuosien varrella noussut esille ajatus ja tunne, että elimistö menee sekaisin, kun tekee 3- vuorotyötä, 2- vuorotyötä tai yötyötä. Monen suusta olen kuullut seuraavia ongelmia:

  • Migreenit ovat alkaneet tai lisääntyneet
  • Vatsantoiminta on sekaisin
  • Uni on katkonaista tai liian lyhyttä, aina väsyttää
  • Syöminen on joko liian vähäistä tai liiallista
  • Ylipaino
  • Liikkumattomuus, huono kunto
  • Kuukautishäiriöt

"Epäsäännöllisiä työaikoja tekevillä on todettu enemmän stressiä, hermostuneisuutta ja kroonista väsymystä kuin päivätyöntekijöillä. Eniten oireita on niillä, joiden vuoroihin kuuluu yötyötä (Työterveyslaitos)"

".. ei kuitenkaa liity merkittävää kohonnutta mielenterveyden häiriöiden riskiä.(Työterveyslaitos)"

 "Ruoansulatuselimistön oireet, kuten närästys, vatsakivut ja ilmavaivat ovat yleisiä vuorotyössä. (Työterveyslaitos)".

 "..10 % vuorotyötä tekevistä kärsii vuorotyö-unihäiriöstä, joka ilmenee pitkäaikaisina epäsäännöllisiin työaikoihin liittyvänä univaikeutena ja väsymyksenä.(Työterveyslaitos)".

Olen oman työurani pääsääntöisesti tehnyt vuorotyönä, 3- vuorotyönä. Tein kyllä useamma vuoden myös pelkkää yötä. Pelkkää yövuoroa tehdessä oli unirytmi paljon parempi kuin 3- vuorotyössä. Silloin oli joku säännöllisempi rytmi. Pelkkää yötyötä tehdessä vapaa-ajan rytmi oli "iltavirkkuilua" eli aamulla nukuin pitkälle aamupäivään ja illalla valvoin yömyöhään. Yötyössä oli silloin omat hyvät puolensa, mutta silloin huomasin ikäväkseni kyllä miten paino alkoi pikkuhiljaa nousta ylipainon puolelle. Yötyön haitat alkoivat siis näkyä viiveellä, mutta osaan yhdistää ne silloin alkaviksi.

" Vuorotyö voi altistaa painon nousulle ja sydämen rytmihäiriöille. Vuorotyö lisää sydäninfarktin vaaraa noin 20 %. (Työterveyslaitos)".

" Vuorotyö lisännee rinta- eturauhas- ja paksusuolen syövän riskiä. (Työterveyslaitos)".

Tällä hetkellä omassa mielessä lähinnä kummittelee ajatus ja pelko syöpäriskistä, lähinnä rintasyövästä. Rintasyöpä, kun on naisten yleisin syötä ja vuorotyö lisää riskia sairastua rintasyöpään. Oma äitini on sairastanut rintasyövän n. 50- vuotiaana, mutta voitti silloin sairauden. Hänellä oli hyvin aggressiivinen rintasyöpä. Äitini on menehtynyt jo jokunen vuosi sitten, mutta aivan muista syistä. Syöpä on pelottava asia!

" Yötyötä tekevillä raskaana olevilla naisilla on todettu enemmän raskauteen liittyvä ongelmia. Yötyötä tekevien naisten lasten syntymäpaino on alhaisempi päivätyötätekevien naisten lapsiin verrattuna.
(Työterveyslaitos)".

" .. riski sairastua aikuisiän diabetekseen. (Työterveyslaitos)".

Aikuisiän diabeteksen riski on monelle varmasti tuttu asia, jos tekee vuorotyötä. Työterveystarkastuksissa, työterveyshuollossa, kokemukseni mukaan painotetaan paljon diabetesriskin minimointia ja sen seurantaa. Tämä on erittäin hyvä asia. Jokaisen tulisi kuitenkin muistaa, että moni asia vaikuttaa diabeteksen riskin nousemiseen eikä vuorotyö ole yksistään syyllinen.

ELI

" Vuorotyötä tekevien pitäisi itse huolehtia mahdollisuuksien mukaan oikeasta unirytmistä, terveellisestä ruokailusta, liikunnasta, savuttomuudesta ja muista terveellisistä elämäntavoista.(Seppälä 2016.)

➥ Katso tämä artikkeli ja arvio, mikä vuorotyötyyppi sinä olet?

Lähteet:
- Työterveyslaitos. Vuorotyö. Viitattu 10.1.2020: https://www.ttl.fi/tyontekija/tyoaika/vuorotyo/
- Seppälä, L. 2016. Vuorotyö voi aiheuttaa kaaoksen elimistössä. Turun sanomat. 

 

Kommentit