Oman terveyden selvittelyä - testejä ja tutkimuksia

Vuoden 2020 loppu, lähinnä viimeiset kaksi kuukautta, olivat itsestään huolehtimisen aikaa. Huolehtimisella tarkoitan sitä, että pysähdyin oman tilanteeni ääreen ja selvittelin terveyteni tilannetta. Sille oli tarve ja mahdollisuus. Muutosten tekeminen terveys edellä on vuoden 2021 taustalla elävä teemani. 



Kuulontutkimukseen sain mahdollisuuden mennä ollessani työharjoittelussa työterveyshuollossa. Se tehtiin "hiljaisessa kopissa" eli äänieriössä. Tuloksena sain kuuloluokka I kuulokäyrälle (audiogrammina). En ole kokenut kuulossa olevan mitään vikaa, koen lähinnä "kuuloyliherkkyyttä" välillä. Olin tulokseen tyytyväinen. Kuuloni oli normaali. 

Näöntarkastukseen päätin mennä optikolle, koska hyvä tarjous houkutteli luokseen. Näöntarkastus oli ennen joulua ilmainen ja silmälaseista oli myös loistavia tarjouksia. Olin ollut huolissani näöstäni jo jonkin aikaa, koska olin kokenut näköni heikentyneen lyhyen ajan sisällä. Minulla on vanhat kaukolasit, mitä pidän hämärällä autolla ajaessani, en juuri muuten ja ns. toimistolasit tietokoneella työskentelyyn ja lukemiseen. Toimistolasit eivät ole kovin vanhat, ehkä vuoden vanhat. Näöntarkastuksessa ilmeni, että kaukolasit eivät enää yksinään riitä ja näkökykyni on heikentynyt iän myötä. Minulle suositeltiin moniteholaseja. Tämä tuli aika yllätyksenä, joten jätin asian hautumaan. Muutamia silmälaseja kyllä sovitin ja pohdin jotkut hankkivani, mutta en vielä saanut asiaan tartuttua. Aion perehtyä aiheeseen rauhassa ja etsiä mieleiset lasit ajan kanssa. Koitan vielä pärjätä ilman. 

Liikehallintatestit, mitä työfysioterapeutti tekee erään yrityksen työhöntulotarkastuksessa, kolahtivat hyödyllisyydellään myös minuun. Sain mahdollisuuden osallistua virallisiin FMS- testeihin. 

"Functional Movement Screen eli FMS-liikehallintatestaus on toiminnallisen liikkuvuuden kartoitus. Testissä tunnistetaan mahdollisia lihaksiston puolieroja ja kehon toimintaa haastavia heikkoja lenkkejä. Testissä on määritelty kriittinen pisteraja, jonka alle saaneilla on kohonnut riski tuki- ja liikuntaelinoireille, rasitusvammoille sekä poissaoloille. Näin päästään ennakoivasti tunnistamaan tukea vaativat henkilöt ja määrittämään kohdennetut jatkotoimet." 

Tässä tulokseni:
  • Staattinen tasapaino = testin maksimitulos yhden jalan seisonnassa
  • Puristusvoima = erinomainen (vas 45 ja oik 48)
  • Syväkyykky -= 2 (asteikko 1-3)
  • Askel aidan yli = 2 (asteikko 1-3)
  • Askelkyykky linjassa = 2 (asteikko 1-3)
  • Olka-hartiaseudun liikkuvuus = 3 eli maksimi (asteikko 1-3)
  • Suoran jalan nosto = 1 (asteikko 1-3)
  • Punnerrus = 3 eli maksimi (asteikko 1-3)
  • Vartalon kierto = 2 (asteikko 1-3)
-> kokonaistulos ikä testeissä huomioiden pisteineen 15 eli hyvä liikehallinta

Yllätyksekseni muutamassa liikeessä oli haasteita ja fysioterapeutti kertoi havaineensa, että reisien kireys aiheutti liikeissä haasteista ja tein joitakin liikkeitä ns. lantiota kietämällä. Sain tähän liikkuvuus haasteeseen kotiharjoitteluohjeet. 

Laboratoriokokeisiin pyysin lähetteet omalta terveysasemalta, koska viime labroista on aikaa pari vuotta. Labroissa oli pieniä yllätyksiä, kuten esim.
  • Kolesteroli 5.5 (LDL 3.6, HDL 1.8 ja trigly 0.3)
  • Paastoglukoosi 6.2
Verenpaineen seurantaa pidin viiden päivän ajan ennen lääkärille menoa. Arvot olivat keskimäärin 120/ 75. pulssi 63- 84. Näissä arvoissa ei ole juuri koskaan ollut vaihtelua suuntaan tai toiseen. 

Lääkärin vastaanotto oli videoavusteisesti omalla terveysasemalla. Keskustelimme ravinnosta ja liikunnasta sekä siitä, että otetaan uudet labrat ½ vuoden päästä kontrollina ja seurataan "huonojen" arvojen kehitystä, paranevatko ne vai eivätkö. 

Nyt, kun on oma keho syynätty näiltä osin, voi alkaa tekemään muutoksia terveysnäkökulma huomioiden!



Kommentit