Talvisissa maisemissa - Hiiden hurmos 5 km ja Riisin rääpäsy 4.3 km

Tässä postauksessa kerron lyhyesti kahden lyhyen retkeilyreitin kokemukset Oulangan luontokeskuksen ympäristötä ja Riisitunturilta. Retkeilyt toteutuivat lomallamme Kuusamossa ajalla 16-21.11.2020 ja tämä postaus on aiheesta viimeinen liittyen lomaamme.

Oulangan luontokeskus löytyy Kuusamosta osoitteesta Liikasenvaarantie 132.  Matkaa majoituksestamme Kuusamon Tropiikista paikanpäälle oli 51.3 km/ 45 min. 

Oulangan luontokeskuksella piipahdimme nopeasti katsomassa luontoaiheisen näyttelyn/ infon liittyen Oulangan alueen luontoon eläimineen. Karhuista opin sen, että alueen karhut siirtyvät talviunille usein Venäjän puolelle, autottomille seuduilla. Aika jännä. Oulangan luontokeskuksella oli myös pieni matkamuistomyymälä ja sisäwc:t. Ravintolapalvelut olivat suljettuna tähän aikaan vuodesta. 

Hiiden hurmos 5 km (19.11.)

Menit minne vain Kuusamon seudulla retkeilemään vastaan tuli aina Karhunkierroksen kyltit. Tästä lähti myös valitsemamme reitti Hiiden hurmos 5 km, Oulangan luontokeskukselta. 


Reitillä oli myös muuta nähtävää kuin luonto itse. Kuvassa yllä sota-ajan ampumapesäke. Reitillä oli myös poroaitauksia ja porojen erotteluaitaus. 


Lunta oli satanut ja ilma oli muutaman asteen miinuksella. Reitillä oli helppo kulkea portaita ja polkuja. Ilma oli mukavan raikas.


Hiiden hurmos- reitti kiinnosti kulkea sen vuoksi, koska sen reitin varrelle kuului Kiutakönkään koski. Koski näkyi muutamissa eri kohdissa hyvin, joissakin kohdin vain pienen näköalakohdan verran. 

Kuvassa näkyvä poro oli rohkein kolmen poron seurueesta ja se jäi katselemaan meitä hetkeksi. Koiramme ei haukkunut lainkaan nähtyään poroja, jähmettyi lähinnä ihmettelemään ja nuuskimaan ilmaa. Reitillä ei muita poroja näkynyt kuin tämä seurue,

Kiutakönkään koski on noin 200 m pitkä koski ja se on Oulangan tunnetuimpia nähtävyyksiä. 

Valokuvaan ei saa millään ikuistettua koskea kokonaisuudessaan, mutta osia koskesta kyllä. Kesällä näkyvyys ja rohkeus mennä lähemmäksi koskea, ilman jäätä ja lunta, varmasti mahdollistaa kuvaukset paremmin. 

Luontoon.fi- sivuston mukaan Hiiden hurmoksen reitti on keskivaativa ja aikaa sen kulkemiseen menee 2-3 tuntia. Talvella reittiä mainostetaan lumikenkäreittinä. Oman Polar m430 urheilukellon mukaan matka, minkä kuljimme oli 4.8 km ja aikaa meni 1h 34 min rauhassa kävellen. 

Reitillä oli ulkowc (oma wc-paperi mukaan) ja tulentekopaikka taukopaikkoineen. 

Riisin rääpäsy 4.3 km (20.11.)

Viimeisenä retkeilypäivä "talvilomalla" Kuusamon lähiympäristössä puolison ja koiran kanssa suuntautui Posion kuntaan, Lapin maakuntaan, Riisitunturin kansallispuistoon

Riisin rääpäsy- reitti lähti Riisitunturin lähtöpisteeltä, puiston laidalta. Majapaikastamme Kuusamon Tropiikista matka-aikaa kohteeseen oli noin tunti. Reittivalintoja oli kolme erilaista ajaa Kuusamosta ko. paikkaan. Menomatka kohteeseen ajettiin Rovaniementien kautta ilman, että Posiolle asti ajoimme. Paluumatka toteutettiin Rukan kautta. Molemmat ajoreitit oli hyviä. 

Riisin rääpäsy 4.3 km oli rengasreitti ja kulki selkeän ja hyvin merkatun reitin Riisitunturin maisemissa. Nähtävyyksiä tällä reitillä oli mm. maisemat yli Kitkajärvien, Ikkunalampi, rinnesuot ja Riisitunturin huippu


Kuvassa Tapion pöytä. Tapion pöydäksi kutsutaan latvatonta kuusta, joka on kasvanut leveyttä pituuden sijaan. Puun luona oli infokyltti aiheesta. Tämä oli itselleni uusi tieto enkä ollut koskaan nähnyt moista kuusta. 


Reitillä oli tulenteko-grillipaikka, joka oli katoksessa. Katoksessa oli reilusti pöytiä ja penkkejä eveäshetkeä varten. Meidän kanssa samaan aikaan oli kaksi kahden hengen seuruetta. Tilaa riitti. 


Kuvassa yllä tulenteko- grillipaikan katos ja autiotupa, jossa oli mahdollisuus yöpyä. En ollut koskaan nähnyt autiotupaa ja oli mukava päästä katsomaan sinne sisälle. Autiotuvassa oli kamina, ruokapöytä, kaasuhella ja makuupaikat neljälle (tai kuudelle?). 


Maisemat oli kauniin talviset ja lumiset. Reitti oli lumeen tallattu polku (kiitos ennen meitä kulkeneille), joka kulki halki metsien ja Riisitunturin huipulle. Tuuli huipulla oli kova. 

Tällä reitillä kulkiessa huomasi kuinka syksy oli muuttunut talveksi. 


Paluumatkalla alkoi jo hämärtämään klo:15 aikoihin. Keli oli liukas ajaa. 


Paluumatkalla autolla Kuusamoon reitillä näkyi poroja useamman kerran. 

Polar m430 urheilukellon mukaan matka, minkä kuljimme oli 4.6 km ja aikaa meni taukoineen 2 h 11 min. Luontoon.fi sivuston mukana reitti oli kuvattu helpoksi/ keskivaativaksi ja  aikaa sulan maan aikaan reittiin arvioitiin menevän 2-3 tuntia. Reitti sopi Luontoon.fi sivuston mukaan aloittelijoille ja lapsiperheille. Matkalla oli ulkowc (omat paperit mukaan). 

Riisitunturin reitti ja ympäristö jäi jotenkin erityisesti mieleeni ja toivon, että pääsen sinne uudestaan. Haluaisin mennä sinne keväällä tai kesällä ja nähdä maisemat siellä myös ilman lunta. Voisin jopa yöpyä autiotuvassa. 

Kommentit