Sinipyrstön pyrähys 1.5 km ja Konttaisen kuhaus 2 km

Pienelle "talvilomalle" lähdin puolisoni ja koiran kanssa Kuusamoon ajalle 16- 21.11. Ajatuksenamme lomalla oli lasketella Rukalla, niin kuin olimme tehneet usein aiempina vuosina tähän aikaan vuodesta. Nyt kuitenkin ilmat olivat lämpimämmät eikä rinteet houkuttaneet vähyydellään ja loskaisuudellaan laskemaan. Laskettelun sijaan lomalla teimme Kuusamon lähialueella retkiä maastoon koiran kanssa. 

Sinipyrstön pyrähys 1.5 km (17.11.2020)


Valtavaaran-Pyhävaaran luonnonsuojelualue on Rukan matkailukeskuksen läheisyydessä ja on ympärivuotinen retkeilykohde. Sinipyrstön pyrähys on yksi tämän alueen lyhyistä reiteistä. Päätimme ottaa tämän reitin haltuun lähinnä tutustumalla siihen, tykkäämmekö luonnossa retkeillä vai emme. Pidempää reittiä emme vielä uskaltaneet tässä kohtaan valita. Tätä reittiä kuvattiin kuljettavaksi sulan maan aikaan. 

Sinipyrtön pyrähyksen lähtöpiste oli Konttaisen pysäköintialueen tien toisella puolella. Lähtöpiste oli vaikea löytää, kun ei tiennyt mistä päin etsiä.  Auton sai hyvin pysäköintialueelle, koska ruuhkaa ei ollut. Parkkialueella oli yksi auto meidän lisäksi. Ilma oli kostea ja lämpötila oli + 2 C. Hyvä keli ulkoilla, kun ei ollut kylmä. Pidän juuri näistä keleistä liikkua koiran kanssa ulkona, kun ilma on hieman kostea. 


Reitillä oli pitkospuita jonkin verran, mutta pitkokset olivat liukkaita ja sen vuoksi välillä helpompi oli kävellä pitkosten vieressä kuin itse pitkoksilla. 

Reitti oli helppokulkuinen ja suhteellisen tasainen lukuun ottamatta kuvassa näkyvää mäkeä, joka tuli vastaan niin meno- kuin paluumatkallakin. 


Luonto oli näin amatoorin luontomatkailijan mielestä syys-talvi tilassa, siirtymävaiheessa syksystä talveen. Mielestäni kaunista oli vihreän ja valkoisen yhdistelmä, mikä kuvasti yleistä ilmettä reitillä. 

Reitti kulki vanhojen metsien läpi ja Konttaisjärven rantaan. Puusto oli pääosin kuusikkoa. 

Sinipyrstön pyrähyksen reittikuvauksen mukaan luontoon.fi sivustolla reittiä kuvattiin keskivaativaksi ja kulkuaika sulanmaan aikaan on arvioitu kestävän 45 min. Meillä meni Polar m430 kellon mukaan rauhallisesti kävellen aikaa 49 min ja matkaa kertyi 1.9 km. Luulen, että hieman eksyimme reitiltä, koska emme välillä löytäneet merkittyä reittiä ja liikuimme sen mukaan, mihin kuvittelimme sen menevän. Välillä olimme siis varmasti reitillä, välillä reitin vieressä :) 

Konttaisen kuhaus 2 km (17.11.2020)


Konttaisen pysäköintialueelta, missä automme oli parkissa, lähti lyhyt, meille sopiva reitti Sinipyrstön pyrähyksen jälkeen kuljettavaksi. Reitin nimi oli Konttaisen kuhaus. Reitti kulki osittain samaa reittiä kuin Karhunkierros. Reittikuvauksen mukaan luontoon.fi sivustolla reittiä kuvattiin vaativaksi ja kulkuaika on arvioitu kestävän 1 h. Reitti sopi ympärivuoden kuljettavaksi, talvikäytössä se on lumikenkäreittinä. 


Reitin varrella oli paljon lintuja ja erityisesti tätä lajia, mistä kuva yllä. 


Reittipohja ja merkinnät reitillä olivat hyvät. Vain ylhäällä reittipohja oli haastavampi, ainakin meille amatööreille, koska reitti oli kivikkoinen ja liukas. Ulkoilukenkinä meillä oli tavalliset maastolenkkarit. 


Reitin kohokohtia oli useampi näköalapaikka vaaran laella. Korkeuserot olivat huimat eri suuntiin katsottaessa
 

Näkymät Konttaisenjärvelle, Valtavaaralle, Rukalle ja Pohjois-Kuusamoon olivat huimat. Reunan jyrkkyys oli pelottava. En suosittele pienten lasten kanssa kuljettavaksi, jos he ovat itse jalan. Kantorinkan kanssa on sitten jo eri juttu. 

Korkealla olimme ja sen kertoi myös tämä kyltti! 


Kiva oli käydä ja kiva oli palata alas. Reitti oli rengasreitti ja siitä kiva, että vain osa paluureitistä kulki samaa matkaa kuin menomatka. Nähtävää oli tällä lyhyellä reitillä paljon! 

Näillä reiteillä, mitä tänä päiväni kuljimme, ei ollut eväs- tai tulentekopaikkoja eikä ulkowc:tä. Aikaa meillä meni rauhallisesti tätä reittiä kävellen 41 min ja kilometrejä Polar m430 kellon mukana kertyi 1.96 km

Kommentit