Erilaisia ystäviä - ystävyyssuhteiden syvyys, tärkeys ja roolitukset

Olen aina elänyt ystäville ja ystävät ovat olleet minulle erittäin tärkeässä roolissa koko elämäni ajan. Olen aina pyrkinyt pitämään säännöllisesti yhteyttä ystäviini, jopa enemmän kuin he pitävät minuun. Luonnollista on kuitenkin se, että osa ystävistä jää välillä taka-alalle tai heidän kanssa yhteydenpito on kausittaista tai jopa välillä katkolla.

Ystäviä on erilaisia, kuten myös ystävyyssuhteiden syvyyksiä, tärkeyksiä ja rooleja.

"Syvällisiä ihmissuhteita ei synny, jos ei anna jotain itsestään" (psykologi Hanne-Leona Luomajoki).

Lapsuudenystävät: Minulla on kaksi hyvää lapsuudenystävää, joiden kanssa pidän edelleen säännöllisesti yhteyttä ja tapaan heitä aina, kun on mahdollista. Toinen asuu samalla paikkakunnalla kuin minä, toinen 300 km päässä. Näiden ystävien merkitys minulle on erittäin suuri. Heidän kanssaan olen jakanut elämästäni eniten aikaa. He tuntevat minut juuri sellaisena kuin olen, myös miten ole muuttunut vuosien varrella. He tievät koko elämänhistoriani, mikä on hyvin hyvin tärkeää, koska elämäni ei ole aina ollut helppoa. He tietävät voimavarani ja heikkoukseni.

"Lapsuuden aikaisilla ystävyyssuhteilla on pitkäaikaisia hyötyjä. Tutkimusten mukaan hyvät lapsuuden ja nuoruuden aikaiset ystävyyssuhteet ennustavat onnellisuutta ja hyvinvointia aikuisuudessa. Niiden on todettu olevan yhteydessä myös ammatilliseen menestymiseen" (Psykologi Elina Nurminen).

Nuoruudenystävät: Nuoruudenystävät ovat tällä hetkellä elämässäni lähinnä tuttavina, muutamaa ystäviksi luokittelemaani henkilöä lukuunottamatta. Nuoruudenystät olivat erittäin tärkeitä silloin nuoruuden kasvuvaiheessa, silloin kun mietimme ketä olemme, mitä haluamme ja mihin kuulumme. Näillä ihmisillä on jokaisella ollut osansa omassa kasvuprosessisani, hyvässä ja pahassa.

"Hyvä ystävä on juuri sellainen, jonka edessä voi olla haavoittuvainen, keskeneräinen, paljas, rikkinäinen ja epäonnistunut – ja tulla silti hyväksytyksi." (psykologi Hanne-Leona Luomajoki).
Opiskeluaikojen ystävät: Olen opiskellut kaksi eri ammatillista tutkintoa, yhden ammattikorkeakoulututkinnon ja useita eri lisä- ja täydennyskoulutuksia. Jokaisesta koulutuksesta on jäänyt vähintään yksi ihminen ystäväksi tähän päivään saakka. Eri koulutusten kautta saatujen ystävyyssuhteiden välillä on eroja. Nyt aikuisiän käytyjen koulutusten kautta olen saanut enemmän samalla ajatusmaailmalla ta tunneälyllä varustettuja ystäviä.

"Aikuinen on monesti nuorta valmiimpi ystävystymään, sillä hän uskaltaa olla aito oma itsensä" (Virpi Järvinen).

Nuoruusiän koulutusten kautta on syntynyt pitkäaikaisia ystävyyssuhteita, joissa on välillä ollut vuosienkin katkoja, jolloin emme ole pitäneet yhteyttä. Silti ystävyys on säilynyt. Nuoruusiän opiskelukavereita elämässäni on ystävinä tällä hetkellä kolme, yksi tärkeä ystävä on kuollut muutama vuosi takaperin. Kahden näiden ystävän lapsen kummitäti olen. Se merkitsee paljon!

Aikuisiän opinnoista ystäviä minulla on kuusi henkilöä. Meitä kaikkia yhdistää yhteiset mielenkiinnon kohteet ammatillisesti, itsensä kehittäminen ja syvälliset, luottamukselliset keskustelut ja toisen kannustus ja tsemppaaminen. Uskon, että näihin ihmisiin en olis koskaan tutustunut ilman yhteisä opintoja.

"Aikuisena solmittu ystävyyssuhde on vapaa menneestä. Se lähtee puhtaalta pöydältä eikä tyypittele toista aiempien tapahtumien vuoksi tietynlaiseksi. Aikuisten ystävyydessä tärkeintä on se, millainen ystävä on juuri nyt" (Virpi Järvinen). 

Työelämän ystävät: Olen työskennellyt pääosin koko työurani sosiaali- ja terveysalalla. En osaisi tehdä muuta, kuin olla ihmissuhdetyössä. En ole asioiden tekijä vaan ihmisten kanssa toimija. Varhaisista työsuhteista en ole enää tekemisissä kenenkään kanssa. Tällä hetkellä työelämän ystävät, joita ystäviksi luokittelen, olen tavannut vuosina 2006-2019. Meitä yhdistää jollakin tavalla samat arvot työelämässä ja ihmisten kunnioittaminen sekä erilaisuuden hyväksyminen. Näitä ihania työelämän ystäviä omaan muutamia. Työelämänystävillä ja itselläni voi olla hyvinkin erilaiset elämäntilanteet, harrastukset ja iät.

"Suurikaan ikäero ei haittaa, jos ystävillä on yksikin yhdistävä tekijä. Se voi olla eläinrakkaus, kulttuurinnälkä tai vaikka penkkiurheilu. Vaikka kaikki muu olisi ystävissä erilaista, ystävyys toimii, kun kumpikin kunnioittaa toista ja toisen arvomaailmaa "(Virpi Järvinen). 

Harrasteystävät: Ystäviä usein yhdistää samat harrastukset. Toki ystävyyssuhteet voivat painottua myös pääosin vain harrastusten pariin tai uusia ystäviä on saanut harrastusten parista. Minulla on kaksi hyvää liikuntaharrasteystävää, joista on kylläkin tullut ajan kanssa hyvinkin läheisiä ystäviä. Näiden ystävien kanssa olemme löytäneet muistakin yhteisiä kiinnostuksen kohteita kuin  liikunta. Myös kauneuden ja hyvinvoinnin tuotteiden parista, missä toimin jälleenmyyjänä "harrastuksena" olen saanut muutaman hyvän ystävän. Meitä yhdistää kiinnostus kauneuden- ja hyvinvoinin tuotteiden parissa. Myös heidän kanssaan ystävyyssuhteet ovat syventyneet ja muitakin kiinnostuksen kohteita on löytynyt.

"Jokaisella on heikkoutensa ja vahvuutensa ystävänä. Täydellisiä ystäviä ei ole, mutta hyvät ystävät uskaltavat kertoa toiveistaan ja tarpeistaan, ja he selviävät yhdessä ristiriidoista" (Psykologi Elina Nurminen). 

Lähteet:

* Järvinen, Virpi. Mistä aikuisena saa ystävän- artikkeli 1.2.2016. Sydän.fi
* Luomajoki, Hanna- Leona. Näin saat ystäviä aikuisiällä- artikkeli. 23.7.2012. Studio55.fi
* Nurminen, Elina. Hyvä ystävä vaikuttaa sinuun ja elämääsi- artikkeli. 13.2.2015. Väestöliitto. 

Kommentit

 1. Ystävyys on tärkeä asia elämässä <3 Miusta on ihana, kun ystäviä tulee erilaisista yhteyksistä; töistä, opinnoista, harrastusten parista jne. Niin erilaisia ihmisiä, mut kaikkia yhdistää se, että kemiat vaan kohtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaisia ystäviä tarvitaan ja on ihana saada heitä eri yhteyksistä. Kaikkien kanssa kemiat kohtaa, mutta eri tavoin.

   Poista
 2. Ihana kirjoitus! Mielenkiintoista lukea erilaisista ystävyyssuuhteista. On totta, että ystäviä ei pidä ajatella vain yhtenä "joukkona", vaan eri ystävien kanssa on eri yhdistävät tekijät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se vain. On hienoa tuntea niin erilaisia ystäviä.

   Poista
 3. Tämä teksti oli aivan ihana <3 Tykkäsin kovasti! Oli mukava kuulla millaisia ystäviä sinulla on ja mistä olet ne elämääsi saanut. Harmi että olet jonkin ystävän menettänytkin, lämmin osaanottoni siitä <3
  Ihania ne "siniset tekstit" välissä <3
  -Laura-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ja kiva, että tykkäsit. Ystävät ovat ihana asia elämässä.

   Poista
 4. Luin vasta nyt tämän kirjoituksen, tärkeä aihe ja hyvä kirjoitus ��

  VastaaPoista

Lähetä kommentti