Eri keinoja luoda tavoitteita osa 1: SMART-tekniikka

Joskus tavoitteiden luominen on vaikeaa, kun ei tiedä mitä tarkalleen tavoittelee, miksi tavoittelee ja loppujen lopuksi ketä varten. Oman tavoitteen luominen ja sen saavuttaminen tulisi mielestäni palvella vain ja ainostaan päähenkilöä eli itseäsi. Tavoitteen saavuttamisella toki voi olla vaikutusta ympärillä oleviin asioihin ja ihmisiin, kuten perheeseen, työhön tai ihmissuhteisiin. Alla esittelyssä SMART-tekniikka ja eräänlainen painonpudotus esimerkkinä. Valittu erimerkki ei ole paras mahdollinen.


SMART- tekniikka on yksi tunnettuja tavoitteiden luomismenetelmiä. SMART tarkoittaa; konkreettiinen (specific), mitattavissa oleva (measurable), toteutettavissa (achievable), merkityksellinen (relevant) ja ajallinen (time bound). 

Konkreettinen tavoite tulisi olla mahdollisimman tarkka, kuten "pudottaa painoa 5 kg." Konkreettinen tavoite ei ole "olla laihempi".  Täkeää on myös miettiä, että miksi tämä tavoite on itselle tärkeä ja liittyykö tavoitteen saavuttamiseen rajoitteita, mitä tulisi huomioida. 

Mitattavuus on tärkeä osa arviointia eli sitä kuinka tavoitetta kohti edistytään ja se saavutetaan. Oman edistyminen seuraaminen lisää usein motivaatiota. Jotta tavoite olisi mitattavissa sen tulee vastata esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: 

  • Kuinka paljon? -> 5kg
  • Kuinka tiedän milloin tavoite on saavutettu? ->puntari näyttää painon pudonneen 5 kg. 
Toteutettavissa oleva tavoite on sellainen, joka ottaa huomioon yksilön henkilökohtaiset tiedossa olevat faktat kuten esimerkiksi: taidot, tiedot, ajanhallinta ja olosuhteet sekä ympäristö. Itselleen tulisi asettaa tässä kohtaan kysymys: kuinka voin saavuttaa tavoitteen ottaen huomioon todelliset faktat, jotka voivat vaikuttaa tavoitteen saavuttamiseen jollakin tavalla? 
->"En omista henkilövaakaa". -> "Ostan henkilövaakan, jotta voi mitata painon laskua".

Merkityksellinen tavoite on itselleen tärkeä. On hyvä miettiä, että miksi. Tavoitteen saavuttamisen merkityksellisyys tukee varsinkin niissä hetkissä, kun on haasteita edetä tavoitetta kohti tai tulee takapakkia tavoitteen suhteen. Silloin on tärkeää pysähtyä ja miettiä voisiko jotain tehdä toisin, jotta itselleen merkityksellinen tavoite tulisi saavutettua. 
->"Olen ollut sairaana enkä ole päässyt liikuntaharrastuksiin, jotka tukevat painon pudotuksessa". ->"Voin keventää ruokavaliota sen aikaa ennen kuin pääsen taas liikuntaharrastusten pariin".

TAI

->"En tiedä miten syödä oikein ja kuinka paljon, jotta saan painoa pudotettua terveellisesti sen 5 kg". ->"Varaan ajan ravitsemusneuvontaan elintapaohjaajalle tai ravitsemusterapeutille/ tutustun erilaisiin ravitsemusvalmennuksiin ja osallistun johonkin istelleni sopivaan valmennukseen/ otan itsenäisesti selvää ravitsemussuosituksista ja alan muuttamaan syömistottumuksiani".

JA 

->"Haluan pudottaa 5 kg, koska se laskee sairastumisriskiäni ns. elintapasairauksiin".

Ajallisuus eli missä ajassa tavoite tulee saavuttaa, aikataulutus. Aikataulutus on tärkeää ja se tukee tavoitteen saavuttamista. Jos tavoitteen kanssa vain haahuilee eli ajattelee, että "tänä vuonna joskus paino on pudonnut 5kg", tavoite tulee tuskin saavutetuksi tai ainakaan siihen ei panosteta. Silloin voi miettiä, että on onko tavoite edes merkityksellinen tai ylipäätään konkreettinen. Luo siis itsellesi aikataulutus, joka on realistinen ja antaa väljyyttä.
->"Paino on tippunut 3 kk:ssa 5 kg". -> Käyn puntarissa 1 krt/ vko, jotta näen mihin suuntaan painonkehitys on menossa". 

Omia ajatuksia SMART-tekniikasta:

+Suoraviivainen ja selkeä. Auttaa karulla tavalla selkiyttämään asioita. 
+Kuorii turhat asiat tavoitteen ympäriltä pois. 
+Mitattavuus korostuu. 
+Aikataulutuksen tärkeys nousee esille. 

- Ei millään lailla luova tekniikka vaan lähinnä akateeminen
- Suoraviivaisuus ei sovi kaikille.
- Keinot tavoitteen saavuttamiseen eivät nouse luonnostaan esille tai puuttuvat kokonaan.


Kommentit