Uusi työ, uusi työyhteisö - sopeutuminen vie aikaa

Olen ollut uudessa työpaikassa "vakituisena" työntekijänä 1 ½ kk:tta. Sitä ennen tein keikkatyötä samassa paikassa satunnaisesti vajaan vuoden opiskelujen ohella, kun oli omasta työstäni opintovapaalla. Keikkatyö mahdollisti hyvin toisenlaiseen työyhteisöön ja työhön kurkistutuksen sekä tietenkin pienet lisätienestit opintojen ohella. Kokemus oli niin hyvä, että päätin vaihtaa työpaikkaa vuoden vaihteessa. Toki jokaisessa työpaikassa on omat "solmukohtansa". Aina, kun työtä tehdään ihmisten kanssa ja ihmisille, on vuorovaikutustaitojen ja toisen ihmisen arvostamisen tärkeys kaiken A ja O. Välillä se toimii, välillä ei. 


Olen työskennellyt monenlaisessa työyhteisössä sosiaali- ja terveysalalla ja niissä kaikissa on ollut omanlaisensa haasteensa , lähinnä työyhteisön toimivuudessa. Haasteet ovat olleet joko pieniä ja ohimeneviä tai suurempia ja työyhteisöä rikkovia. 

"Hyvän työyhteisön piirteitä ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, toimiva vuorovaikutus, sopivasti kuormittavat työtehtävät ja kannustava ilmapiiri. Toimiva työyhteisö on samaan aikaan sekä turvallinen että terveellinen. " 

Kannustava ilmapiiri on mielestäni erittäin tärkeä ominaisuus, mitä työyhteisössä pitäisi olla. Se pitää tuntea. Kannustavan ilmapiirin, onko ilmapiiri sitä vai ei, kyllä tuntee kehossaan ja mielessään, onko se kannustava vai lannistava. Joku voi ihmetellä mitä tarkoitan sillä, että tuntee kehossa ja mielessä. 

Itse olen ihminen, joka aistii ympäristön ilmapiirin herkästi, jopa ne salatut asiat. Toisten ihmisten tunnetilat, näkyvät ja näkymättömät, imeytyy minuun tahtomattani. Se on kuormittava asia, mutta välillä myös erittäin silmiä avaava asia. Kannustavan ilmapiirin, mikä ei ole aito, alta on paljastunut kokemuskeni mukaan nopeastikin kateutta, mitätöintiä, mielistelyä ja päällepäsmäröintiä

"Jokainen työyhteisön jäsen vaikuttaa omalla asennoitumisellaan, motivaatiollaan ja yhteistyö- ja vuorovaikutustaidoillaan ilmapiiriin."

Tällä hetkellä elän uuteen sopeutumisen aikaa. Vaikka keikkatyötä olen nykyisessä työssäni aiemmin tehnyt, on roolini nyt eri, kun olen "vakituisessa" työsuhteessa. Nykyiseen työyhteisöön luulin sopeutuneeni jo keikkatyötä tehdessäni, mutta todellisuudessa niin ei vielä käynytkään. Olen huomannut, että sopeutuminen vie aikaa ja se, että kestää aikansa tässä työyhteisössä, että tietää ns. oman paikkansa. Tässä työyhteisössä on hyvin erilainen työkultturi kuin mihin olen tottunut. 

"Vapautuneessa ja luottamusta herättävässä ilmapiirissä jokainen tuntee olevansa tervetullut työyhteisön jäsen."

Olen ehkä vielä sivusta seuraaja ja työn suorittaja, enkä vielä ole sopeutunut ja sulautunut uuteen työyhteisöön. Täytyy antaa ajan kulua ja luottaa tulevaan. Positiivista tässä uudessa työyhteisössä on työntekijöiden itseohjautuvuus ja työssä tekemisen meininki sekä laaja ammattitaito- ja osaaminen . Kehitettävää on toisen ihmisen kunnioittaminen ja tasavertaisuus sekä käytöstavat

Lähde: Työturvallisuuskeskus. Toimiva työyhteisö. https://ttk.fi/tyoturvallisuus_ja_tyosuojelu/tyoturvallisuuden_perusteet/tyoyhteiso#def5c7e5


Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus! Moni ei tule miettineeksi omaa panostaan työyhteisön ilmapiirin luomisessa. On helppo arvostella, mutta kuinka moni on valmis panostamaan siihen, että muut tuntevaat olonsa hyväksi työyhteisössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkälle päästään jo hyvän työilmapiirin luomisessa ja ylläpidossa, kun muistetaan peruskäytöstavat ja toisen ihmisen kunnioittaminen. Se ei ole kaikille itsestäänselvää, vaikka ajattelisi, että varsinkin sosiaali- ja terveysalan työntekijät omaisivat ne luonnostaan. Tärkeää olisi miettiä, että miten halut, että sinua kohdeltaisiin työyhteisössä ja hoidettaisiin potilaana. Jokaisen työntekijän omaa panosta tarvitaan.

      Poista
  2. Kiitos kokemuksiesi jakamisesta. Tyttäreni on henkilöstön vuokrauksen kautta Kemissä työskennellyt opintojen ohessa jo muutamassa yrityksessä. Hänellä alkavat opinnot olla loppusuoralla ja nykyinen työpaikka on jo ehdottanut työsopimuksen jatkamista opintojen jälkeen. Hän ei kuitenkaan tiedä vielä mitä tehdä koska on kokenut keikkatyön kivaksi eri yrityksissä ja vapauden myös vaihtaa yritystä jos työyhteisön ilmapiiri on ollut kaikkea muuta kuin kannustava. Minunkin mielestä kannustava työilmapiiri on tärkeä jaksamisen kannalta. Työskentely muuten on kuin tervan juontia päivästä toiseen. Ehkä hän vielä opintojen jälkeen kokeilee jatkaa keikkatyön kautta alansa töissä ja löytää itselleen kannustavan ilmapiirin työpaikan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti