Lumikenkäretkellä Tahkolla - 9 km tallaamista

Tahkon rinnealueiden läheisyydestä lähtee Huutavanholman kyltin alta hyvä lumikenkäreitti.  Huutavanholman kyltille pääset helposti, kun ajat Tahkolaaksontietä. Jos et omista omia lumikenkiä, voi vuokrata ne esim. Hill Ski Tahko Rent- vuokraamosta, joka on ihan vieressä lumikenkäreitin lähtöpaikkaa. Lumikengät sauvojen kanssa maksoi vuorokaudeksi 20 e. Edullista! 


Reittiä pitkin pääsee tallattuja polkuja pitkin hyvin ylös rinteille, Pehkubaarin luo. Siellä on myös näköalapaikka. Matkaa lähtöpisteestä näköalapaikalle on 1.5. km. Matka on pääosin nousua, mutta menee aika kivuttomasti, koska nousureitti kiemurtelee loivasti ylöspäin. 

Maisemat reitillä olivat upeat. Lunta oli paljon ja näkymät olivat sen mukaiset. Valokuvaamaan ei malttanut pysähtyä kovinkaan usein. 


Reitillä opasteet olivat hyvät eikä ollut mahdollisuutta edes reitiltä eksyä, vaikka jokunen opaskyltti olikin irronnut. Tässä kohtaa (kuva yllä) on opastaulu, joka suuntaa reitiltä oikealle ylös kohti Pehkubaaria ja näköalapaikkaa. Menimme alkuun lähtöpisteestä Huutavanholman aloituskyltti - Pehkubaari/ näköalapaikka yhteensä 1.5. km ja tämän jälkeen samaa reittiä takaisin tämän saman kyltin luokse. Tästä suuntasimme ylhäällä käytyämme kohti Nipasen kotaa 2.4 km matkan. 

Nipasen kotaa kohti mentäessä muutama meidän neljän hengen lumikenkäporukasta oli luovuttaa. Heidän mielestään matka laavulle tuntui pitkältä, mäkiä oli jonkin verran, mutta reitti oli kuitenkin selkeä kulkea. Tällä välillä reitti oli osaittain valmiiksi tallattuja polkuja ja osa reitistä kulki hetken hiihtoladun vieressä sekä moottorikelkkareitillä. 

Kuvassa (yllä) meidän omat lumikengät ja (alla) vuokraamon lumikengät. Molemmat lumikengät soveltuivat hyvin tälle retkelle. Molempien lumikenkien etuina mainittakoon hyvät raudat pohjassa sekä ylös nouseva kantatuki kengän alla jyrkkiä nousuja varten. 


Nipasen kota oli iso ja siellä oli useita pöytäryhmiä ruokailuja varten. Polttopuita oli valmiina ja jopa tulitikut ja talouspaperi löytyi paikan päältä. Grillipaikka oli iso. Kodassa oli myös puu-uuni muita kokkailuja varten. Ulkona oli halkovaja. Ulkowc:n tilannetta en tutkinut, mutta uskon sellaisen olleen myös pihapiirissä. 

Kodalta suuntasimme osittain samaa reittiä takaisin, mutta jossakin kohtaa teimme poikkeuksen. Reitti olisi siirtynyt takaisin hiihtoladun viereltä metsään vasemmalle,  tallatuille poluille, mutta porukkamme halusi jatkaa kävelyä ladun vierustaa. Osa porukasta oli väsyneitä eikä he jaksaneet lähteä enää tallatuille poluille kävelemään. 

Kokonaisaika retkellä oli tauot mukaan lukien 5 h 11 min ja matkaa kertyi 9 km. Taukoja retkellä pidettiin Pehkubaarissa ylhäällä kahvin ja wc- käynnin verran sekä kodalla lämmittely ja makkaranpaistotauko. Emme pitäneet yhtään kiirettä koko matkan aikana, nautimme maisemista ja pidimme hyvät tauot. Suosittelen tätä reittiä lumikenkäilyyn!

Keskisyke 123 / max 155 
Kalorit 2163 kcal
Nousu 515 m
Lasku 510 m
Korkeus 295 m

(Alla) uuden urheilukelloni Polar Grit X kertoma analyysi eri energianlähteiden kulutuksesta tämän lumikenkätreenin aikana. Kommentit

 1. Vau mikä matka, vau mitkä kalorit ja vau mitkä maisemat. Hienoa Helzu!!

  VastaaPoista
 2. Hienot maisemat! Itsekin olen haaveillut patikkareissusta tuolla Tahkolla. Hieman katselin jo majoituksia, mutta sen enempää ei ole vielä isompia suunnitelmia. Kiva, että tuolta löytyy tuollaisia reittejä missä on kunnon nousuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Tahko on talvikohteena tuttu, mutta joskus voisi olla hienoa käydä kesäkautena patikoimassa tai pyöräilemässä Tahkon maisemissa.

   Poista

Lähetä kommentti