Haasteita ateriarytmin kanssa - "virka-aikaelämä"

"Mitä syödään on yhtä tärkeää kuin se, milloin syödään."

Olen vuoden 2020 ajan elänyt terveydenhoitajaopintojeni ja opintovapaani vuoksi ns. "virka-aikaelämää".  Se on tuottanut välillä haasteita liittyen nukkumiseen, harrastamiseen ja jopa syömiseen. Olen kamppaillut viimeaikaiset viikot ateriarytmin kanssa, koska se ei toimi nykyisellä tavalla. Nykyinen arkirytmini eli  "virka-aikaelämäni" työpäivän osalta näyttää tältä:

klo: 6. 00 herätys, suihku, aamupala+ kahvi
klo: 6.40 lähtö kotoa töihin autolla
klo: 8.00 työt alkaa
klo: 11.30 lounas omin eväin+ kahvi 15 min
klo: 14.00 kahvitauko 5- 10 min
klo: 16.00 lähtö töistä kotiin autolla + välipalahedelmä (ei aina)
klo: 17.10 kotona + päivällinen tai välipala

Yllä oleva kuva kuvastaa aamupalavalintojani, mitä olen viime aikoina syönyt. 


Yllä: Kahvi maidolla ja Alku pikapuuropussi Kotipuutarha + mustikoita ja vadelmia

Alla: Tee, rouhesämpylä, Oivariini Oliiviöly&merisuola, lauantaimakkara, Valion kreikkalainen A+ jogutti ja hunajaa. 

Aamulla olen ollut aina kova ja hyvä syömään vuorotyötä tehdessäni, mutta nyt kun olen elänyt eri rytmissä, saan pakottaa itseni aamupalaa aina syömään. Näillä annoskoilla en meina ajaksaa lounaaseen asti. 


"Jokaisen on itse opeteltava tunnistamaan, onko iltapäivän välipalalle tarvetta vai ei. Jos välipalaa nauttii, sitäkään ei kannata jättää liian kevyeksi. Pelkkä hedelmä on harvoin riittävä välipala.."


Lounaalla syön pääosin kotoa tuotua kotiruokaa annoksen. Tässä esimerkilounaat kuluneelta viikolta:

MA Uunilohipala (kämmenen kokoinen) ja 2 kpl perunaa + tomaatti. Kahvi maidolla. 

TI Jauhaliha-porkkanapihvit 2 kpl ja 2 kpl perunaa+ tomaatti. Kahvi maidolla.

KE Jauhaliha-porkkanapihvit 2 kpl ja 2 kpl perunaa+ tomaatti. Kahvi maidolla.

TO Kalapullia 6-8 kpl ja perunamuusi 2 dl+ tomaatti + mandariini. Kahvi maidolla. 

PE Rainbow pakastekuutioateria 320g (Broileria makeassa chili-teriyakikastikkeessa ja nuudeleita). Kahvi maidolla + 1 siivu pullapitkosta. 


"Liian kevyt ateria voi kostautua viimeistään illalla vaikeasti hallittavana nälkänä ja naposteluna."



Yllä olevassa kuvassa on esimerkkikuvat työpäivien jälkeisistä välipaloista. 


Yllä: Kotiinpaluun jälkeen pieni välipala ennen kuin aloin tekemään varsinaista päivällistä. Kahvi maidolla + voileipä x 2. 
Alla: Töiden jälkeen ajoin suoraan jumppaan ja sitä ennen nautin autossa banaanin ja juotavan jogurtin.
 

"..jääkaapin ovi käy iltaisin tiuhaan ja illan tunnit ovat jatkuvaa napostelua, syytä kannattaa etsiä päivän huonosta ateriarytmistä."


Yleensä kotiin tullessa syön päivällisen, mikä on yleensä kotiruokaa (peruna/ riisi/ pasta + liha/kana/kana) noin klo: 17.30. Tämän jälkeen loppuilta kuluukin jääkaapilla käydessä, koska olen iltaisin supernälkäinen. Tuntuu ettei mikään riitä ja koen, että jopa ahmin nälissäni ruokaa. Nälkä tuntuu olevan loputon iltaisin. 

Ajattelin, että ensi viikolla pidän ruokapäiväkirjaa parina päivänä (jos muistan kuvata ruoat) ja tarkastelen syömisiäni ja syömisteni ruokien ravintosisältöjä vähän tarkemmin. 


Lähde: Sydän.fi: Ruokarytmi rullaamaan. https://sydan.fi/ruokarytmi-rullaamaan/



Kommentit