Harjoittelujakso neuvolassa 1/3 - Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola

"Yhtä kaikille sopivaa ehkäisymenetelmää ei ole". 

Terveydenhoitajan opintoihin kuuluu luonnollisena osa työharjoittelujaksoja neuvolassa. Sain harjoitteluni aikana olla äitiys- ja lastenneuvolassa sekä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa. Tässä postauksessa haluan kertoa havaintojani terveydenhoitajan työstä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolasta. 

Terveydenhoitajan työnkuva muodostui seuraavista asioista:
- Työaika jakaantui asiakasvastaanottoihin 2/4, lääkärin avustuksiin 1/4 ja puhelinpalveluun 1/4. 
- Asiakasvastaanottoihin sisältyi mm. ehkäisyn aloituksia ja muutoksia, raskaudenkeskeytyksen aloituksia ja lapsettomuushoitojen kartoituksia. Iso osa työstä oli ehkäisyjen aloituksia ja muutoksia. 
- Lääkärin avustuksissa terveydenhoitajan rooli oli lähinnä alkuvastaanotto ennen lääkärille menoa tai/ ja toimenpiteissä avustaminen. Toimenpiteitä oli mm. ehkäisyimplantin laitto ja poisto sekä kierukan laitto ja poisto. Usein kyllä terveydenhoitaja poisti kierukan omalla asiakasvastaanotollaan, mutta lääkärille meni asiakkaat, jotka halusivat uuden kierukan tilalle tai muuten oli ollut haasteita normaalissa kierukan poistossa. Toimenpiteissä avustaminen oli pääosin instrumenttien ojentelua ja jälkien siivousta. Terveydenhoitaja myös huolehti ennen vastaanottoa lääkärille kaikki tarvittavat välineet paikoilleen. 
- Puhelinpalvelussa eri työntekijät olivat eri aikoja viikoittain. Joillakin puhelinaikaa oli viikossa 3 tuntia, kun taas toisella oli 6 tuntia. En tiedä miten ajat määräytyivät. Opiskelijan rooliin ei kuulunut puhelinplavelussa oleminen. 

Mikä yllätti?
- Selkeä työnkuva terveydenhoitajalla ilman ylimääräisiä hömpötyksiä. 
- Ehkäisyvaihtoehdoista usein asiakkaat valitsivat kierukkaehkäisyn eli kierukkaehkäisyn käyttö on käsitykseni mukana lisääntynyt vuosien varrella. Hormonikierukka on syrjäyttänyt kuparikierukan ja ehkäisyimplantin pitkäaikaisena ehkäisykeinona. 
- Ehkäisypillerien valtava valikoima, mitä markkinoilla on saatavilla. 
- Asiakkaiden elämäntapojen kartoitus sis. mm BMI:n laskennan, päihteiden käytön, kumppanien määrän arvioinnin oli laaja-alaista. Kartoitustilanteissa keskustelut johtivat helposti elämäntapahtuminen käsittelyyn ja psyykkisen tasapainon tukemiseen. 
- Nuorilla naisilla oli havaintoni mukaan usein erinäisiä haasteita seksuaalisessa kanssakäymisessä tai itsetunnossa. 
- Työn rauhallisuus, hyvä aikataulutus ja tasainen työnjako yksikössä. 
- Se, että pariskunnat kävivät yhdessä jopa ehkäisyn aloituksissa. 
- Itsellisten naisten mahdollisuuden hankkia lapsi yksin ns. lapsettomuushoitojen keinoin. 
- Raskaudenkeskeytysprosessin moninaisuus.
- Yhteistyö muihin verkostoihin oli vähäistä. 

"Pitkäaikaista ehkäisyä toivovien naisten menetelmäksi sopii usein kierukka".

Lähde: Tiitinen, A. 2020. Raskauden ehkäisy. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00165

Kommentit