Pyöräretki ja telttamajoitus Konnevedellä- todellakin retkifiilis!

Lähiseudut otettiin taas pyöräillen haltuun uteliaalla retkifiiliksellä ja suuntana oli tällä kertaa Laukaa-Suolahti- Sumiainen- Konnevesi (-ja vähän Hankasalmen pikkukylätkin). Tämän pyöräretken idea oli tutkia mainitsemiani lähikuntia pyörän selästä sekä samalla testata telttamajoitusta. Kyllä, telttamajoitusta! Olen viimeksi varmaankin teltassa yöpynyt joskus yli 15 vuotta sitten. Idea telttamajoitukseen syntyi siitä, että olisi hyödyllistä lähimatkailla pienellä budjetilla sekä saada kokemusta siitä, että saako kaikki tarvittavat matkatavarat telttoineen pyörään selkään mukana.


Tässä oma pyöräni pakattuna ja valmiina yhden yön reissuun.  Hyvin mahtui kaikki just ja just tätä reissua varten mukaan. Toki tällä setillä varmasti pärjäisi kesällä parikin yötä reissussa. 

Mitä pakkasin mukaan?
- Kahden hengen teltta (esitestattu sateen pitävyys kotipihassa rankkasateella).
- Kesämakuupussi
- Kylmää ja kuumuutta eristävä makuualausta
- Retkityyny (puhallettava)
- Retkipyyhe kokoa 60x120 (pieneen kokoon menevä, erittäin imukykyinen, nopea kuivumaan)
- Erillinen irtolukko kettingillä
- Vesipullo
- Barebar taatelipatukka 40g (hätävaraeväs)
- Hammasharja + pieni hammastahnatuubi, pieni shampoopullo (kaverilla oli mukana saippua)
- Hyönteismyrkky hyttysiä vastaan
- Uimapuku, t- paita, pitkähihainen trikoopaita, tuulitakki, leggingsit, sukat, alushousut ja treenitoppi
- Varavirtalähde urheilukelloa ja puhelinta varten
- Lääkkeet: allergialääke hyttystenpistoja lievittämään ja tulehduskipulääke mahdollisia särkyjä varten
- Muutama nenäliina
- Pankkikortti
- Tulitikut/ sytytin oli kaverilla mukana kuten myös pyöränpumppu
- Korvatulpat


Tässä teltta pystytettynä kahden naisen voimin leirintäalueelle Konneveden Häyrylänrantaan. Pieni ja kevyt teltta. Isompaa ei olisi saanut kuljetettua pyörän tangossa.


Ennen leirintäalueelle saapumista poikkesimme Konnevedellä K-marketissa iltaruoat ostamassa: juuresleipää, kurkkuraastesalaattia, maalaisperunasalaattia, tomaattia, avomaankurkkua, broilerivartaita ja toiselle PepsiMax, toiselle kuiva omanesiideri. Kertakäyttöastiat oli kaverilla mukana.


Leirintäalueen grillipaikka oli hyvä ja tilava. Grillikatoksessa oli ruokapöytä ja penkit sekä polttopuut valmiina.


Illalla saunottiin leirintäalueen rantasaunassa. Rantasaunan vuokraus ja lämmitys maksoi 20e/ tunti. Kysyimme mahdollisuutta puolen tunnin saunomiselle 10e hintaan ja se onnistui. Ideana ei ollut niinkää saunomalla saunoa vaan pikalöylyt heittää ja peseytyä. Uimaan ei viitsinytkään mennä, koska se olisi piristänyt liikaa. Saunomaan pääsimme vasta klo:22.30, koska sauna oli kovin varattuna sinä iltana.


Leirintäalue oli satamassa. Sieltä lähti pieniä sisävesileivoja risteilemään sekä satamasta pääsi Konneveden kansallispuistoon. Jossain lukikin, että tämä satama oli "portti kansallispuistoon".


Leirintäalueella oli kahvila-ravintola, josta sai mm. aamiaista ja lounasta. Samassa yhteydessä heti kahvila-ravintolan takana oli siisti huoltorakennus leirintäalueen matkailijoita varten. Siellä oli kaksi wc:tä, suihku ja hyvin varusteltu keittiötila (mm. astioita, mikrouuni, tiskialtaat, tiskikone) ruokapöytineen. Huoltorakennus oli uudehko ja sinne sai erillisen avaimen. Alueella oli myös toinen huoltorakennus, mutta se oli tarkoitettu ensisijassa veneseuran jäsenille. 


Buffetaamiainen maksoi 6e/ hlö. Erittäin hyvä perusaamiainen: puuroa, marjakiisseliä, kanamunia, sämpylää, rieskoja, leikkeleitä, juustoa, kahvia/ teetä, tuoremehua ja kasviksia. Edullinen ja terveellinen.


Maisemakuvia ei juurikaan tullut reissussa otettua, kun ei malttanut nousta pyörän satulasta. Tässä kuva Konneveden Siikakoskelta, jossa Suomen yksi vanhoista presidenteistä kävi kalastamassa.


Tässä Urho Kekkoselle pystytetty muistomerkki Siikakoskella kalastamisesta vuosina 1964- 1981.


Menomatka oli pituudeltaan 82,3 km ja paluumatka 71,1 km. Tieosuudet vaihteli asfaltista hiekkateihin, suorista osuuksista useisiin mäkiin. Erityisesti mäkiset hiekkatiet välillä Sumiainen- Konnevesi oli raskaita. Jouduimme jopa taluttamaan välillä, mitä ei ole tähän asti pyöräretkillä vielä tapahtunut.

Mitä muutaisin seuraavaa pidempää pyöräretkeä varten tämän kokemuksen mukaan:
- Olisin yhden yön sijaan kaksi yötä reissussa
- Juoksulenkkareiden sijaan jalkaan laittaisin kevyt kesälenkkarit, millä olen aiemmin polkenut. Nämä lenkkarit olivat liian tukevat ja kuumat. Jalkapohja ei liikkunut/ taipunut, mikä teki polkemisesta kankeaa. Muutamaa varvasta poltteli paluumatkalla.
- Ehkä kaverille oma teltta, jos haluaa enemmän tilaa teltassa olla. Tavarat piti ottaa telttaan mukaan yöksi, joten tila pieneni niidenkin vuoksi.
- Eväitä paremmin ajomatkalle. Menomatkalla kävimme pizzalla (puoliksi) Suolahden satamassa. Paluumatkalla mukana oli vain muutama klementiini, joten ennen kotia piti pysähtyä syömään Laukaaseen Kuusaan satamakahvilaan.

Ehkä ensi kesänä jonnekin kauemmas pyöräilee ja pidempi pyöräretki! 
Nämä ovat harjoittelua ensi kesää varten.

Kommentit