Liikunta- ja ravitsemustavoitteita syksylle - pitääkö niitä luoda?

Mielestäni Suomen kesä keskittyy kesä- ja heinäkuuhun. Elokuu on siirtymää jo syksyyn ja oma syyskauteni alkaakin jo elokuun puolessa välissä, kun opinnot jatkuvat työharjoitteluiden myötä. Kesäkauteni on ollut opintoja verkossa sekä "opinnäytetyön" (kehittämistehtävän) tekoa.

Nyt syksyn lähestyminen näyttäytyy konkreettisesti lukemattomattomina kalenterimerkintöinä, mikä nyt jo hirvittää minua. Syksy on tuleva tiivis opiskelujen ja myös  muiden menojen suhteen. Kalenterissa ei ole tilaa juuri ylimääräisille menoille ja meiningeille. Tiedän, että minun on valmentauduttava syyskauteen jo nyt, jos haluan selvitä siitä hengissä. Onko järkevää tehdä jo nyt tavoitteita myös liikunnan ja ravitsemusasioiden suhteen? Täytyykö niitä tavoitteita aina luoda?


Ravitsemus nyt:
Kesällä on tullut syötyä rennosti. Kasviksia on ollut aterioilla normaalia enemmän, mutta rasvaisia ja suolaisia grillattuja lihoja ja makkaroita on tullut syötyä enemmän. Myös alkoholijuomien kulutus on ollut runsaampaa, vaikkakin kulutus on pysynyt hyvin turvallisissa raameissa. Olen syönyt mitä on tehnyt mieli ja milloin ollut nälkä. Jäätelöäkin on mennyt suusta alas, mutta ehkä aiempia kesiä vähemmän.

Paino ja kehotuntuma nyt:
Paino on pysynyt samoissa lukemissa koko kesän, mutta kehotuntuma on pulleampi. Tuntuu, että turvotusta on ja erityisesti sitä on keskikehossa.

Liikunta nyt:
Kesäajan liikunta on keskittynyt vapaa-ajan pyöräilyyn. Pyöräilyä on kertynyt nyt 1077,6 km tällä kaudella. Muu liikunta on ollut vähäistä.


Ravitsemustavoitteet syyskaudelle:
1) Lautasmallin muistuttaminen mieleen ja sen käytännön toteuttaminen aterioiden luomisissa.
2) Muista kasvikset, hedelmät ja marjat ruokavaliossa. Syö monipuolisisesti niitä.
3) Ruokapäiväkirjan luontia silloin tällöin. Se herärättää tajuamaan mitä ja miten syö.
4) Älä laske kaloreita, pyri syömää kevyemmin ja terveellisemmin.
5) Huomioi millaisia välipaloja syöt/ juot.
6) Inspiroidu uusista ruokaohjeista.

Paino ja kehotuntumatavoitteet syyskaudelle:
1) Kevyempi olo.
2) Turvottava olo pois.

Liikuntatavoitteet syyskaudelle:
1) Käy ryhmäliikuntatunneilla mistä pidät. Varaa ne etukäteen ja merkitse kalenteriin, jotta varmasti pääset tunneille mille haluat.
2) Mene kuntosalille ja mieti mitä voisit siellä tehdä, mistä pidät. Kaiva vanhoja saliohjelmia ja ryhdy toteuttamaan jotain ohjelmaa vähintää kerran viikossa, viimeistään talvella.
3) Lisää kävelyä arkeen.
4) Käy välillä uimassa.
5) Liiku ystävien kanssa. Se motivoi!
6) Jatka pyöräilyä vapaa-ajalla myös syksyllä.

Tavoitteet eivät ole suuria. Ne ovat tulevaan kiireiseen syyskauteen sopivia ja ne antavat liikkumavaraa. Liian tarkat ja rajoittavat tavoitteet eivät toimi minulla. Näillä mennään kohti tulevaa syyskautta ja muutoksia alan tekemään nyt heti, pienin asklein.Kommentit