Ruokapäiväkirja, ravitsemus- ja ravintovalmennus kurssin aloitus

Heti näin alkuun voin sanoa, että ravitsemukseni on koostunut viime aikoina "syö mitä huvittaa"- ajatuksesta. Sehän ei ole hyvä juttu, jos ei mieti yhtään mitä syö. Olen koittanut syödä monipuolisesti sen enempää lasketamatta ennakkoon kaloreita, ravintoaineita tai ruokailukertoja. Olen ennenkin tehnyt ruokapäiväkirjoja, koska koen, että sitä kautta havainnoin parhaiten mitä syön ja milloin. Tämä ruokapäiväkirja on kuitenkin nyt ravitsemus- ja ravintovalmennus- kurssia varten otettu (+ minua varten), jota käyn parhaillaan verkko-opintoina XAMK:ssa. Tiedän, että parantamisen varaa on paljon, mutta katsotaan missää mennään nyt. 

Heti kurssin alussa pyydettiin kursiin osallistujia pitämään vapaaehtoisesti ruokapäiväkirjaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla, Finelissä, 1-3 päivää. Alla kuvat kahden päivän osalta. Muutama kuva on otettu netistä, koska unohdin kuvata ruokani, mutta kuvat ovat suuntaa-antavia. 

PÄIVÄ 1


(Tarkennus kuvaan: lasissa hedelmä/ proteiinismoothie herasta, tortilloja söin 2 kpl).

Aamiainen 396 kcal
Välipala 257 kcal
Lounas 402 kcal
Väipala 109 kcal
Illallinen 800 kcal
Iltapala 382 kcal

yht. 2347 kcal (proteiini 113,9 g, imeytyvä hiilihydraatti 273,2 g, rasva 79,9 g, suola 9,9 g)

-> Ei liikunta koko päivänä. Passiivista oloa ja opiskelua tietokoneella. 

PÄIVÄ 2 


(Tarkennus kuvaan: itsetehtyä pitsää poin 1/ 4 osa pellillisestä)

Aamiainen 436 kcal
Välipala 218 kcal
Välipala 132 kcal
Lounas 361 kcal
Illallinen 1074 kcal
Iltapala 728 kcal

yht. 2949 kcal (proteiini 157,8 g, imeytyvä hiilihydraatti 229,9 g, rasva 146,8 g, suola 13,4 g)

-> Liikuntaa tänä päivänä maastopyöräilynä 3h 18 min/ 31,5 km, josta kalorinkulutus 1200 kcal

Pohdintaa:
Yllätyin miten vajaaksi ravintoaineet jäi suomalaisiin ravitsemussuosituksiin verrattuna näinä päivinä. Toki tiedostan, että kasvisten määrä oli olematon ja muuta puppua tuli syötyä. Päivittäin ravitsemussuositusten ei kurssin mukaan tule täysin täyttyä vaan pidemään ajan kokonaisuus tulee huomioida, kun suositusten täyttymistä arvioidaan. Finelin ohjelma antaa myös pidemmän ajan yhteisarvion, mikä on todellisempi kuin päivän. Laitan tähän loppuun kahden päivän yhteisarvioin ravintoaineiden saannista. Hyvä olisi seurata viikko ja katsoa sitten tulokset. Näillä elämäntavoilla painoni pysyy lähes samassa. Pienillä muutoksilla voisi saada painoa alaspäin ja ylläpitää terveyttä, vielä kun ei mitään terveysvaivoja ole. Jatkan kurssia eteenpäin ja "aivopesen" itseäni toteuttamaan terveellisempää ravitsemusta. Tietoa minulla on kyllä ennenstääkin, mutta tiedon hyödyntäminen käytäntöön ei ole kantanut vielä pitkälle. Vanhaan on helppo palata. 

Tutustu Finelin ruokapäiväkirjaan tästä: Fineli 

Kommentit

 1. Ruokapäiväkirja on aina niin kivoja katsoa.
  Voisinpa itsekin tehdä taas postauksen joku päivä syömisistä.
  Onko kurssi mielenkiintoinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi on hyvin laaja ja mielenkiintoinen. Paljon ajatuksia herännyt ravitsemuksesta. Nippelitietoa on paljon 😊

   Poista

Lähetä kommentti