Ravitsemussuositukset: kenelle ja miksi?

"Ravitsemussuosituksia laaditaan niin maailmanlaajuiseen käyttöön kuin kansallisestikin. Ne perustuvat tutkimuksiin eri ravintoaineiden tarpeesta koko elinkaaren aikana. Lisäksi niissä on otettu huomioon laaja tutkimustieto ravintoaineiden vaikutuksesta sairauksien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Ravitsemussuositukset eivät ole pysyvästi samanlaisia, vaan muuttuvat elintapojen ja kansanterveystilanteen muuttuessa sekä uuden tutkimustiedon karttuessa." (Ruokavirasto 2019)


Keitto, Vihannekset, Potti, Ruoanlaitto

Suomen ravitsemussuositusten taustalla ovat pohjoismaiset suositukset. Eri maissa on eri suositukset, koska kansat ovat erilaisia yms. Jos haluat tutustua ravitsemussuosituksiin maailmalla, pääset listaukseen tästä. Suomessa ravitsemussuositusten tavoitteena on suomalaisen väestön terveyden edistäminen ruokavalion keinoin. Ravitsemussuositukset antavat vain "pelirajat" ja jokainen tekee niissä puitteissa omat valintansa. Suositukset ovat laadittu väestötasolle, terveille, kohtuullisesti liikkuville ihmisille (sopivat myös diabeetikoille). 

Tarkemmin ravintoainesuosituksia ei tarkastella suoraviivaisesti päivätasolla vaan pitkällä aikavälillä, kuten viikkojen tai kuukausien kokonaisuutta tarkastellen.
 -> ravintoainesuosituksia tarkastellaan keskimääräisen suositeltavan saannin mukaan:

esim. hiilihydraattien laskennallinen saantisuositus on 45–60 % energiansaannista (E%) tai
esim. folaattia miehille/ naisille suositellaan 300 μg/vrk, hedelmällisessä iässä oleville naisille 400 μg/vrk.

Ruokapyramidi.

"Terveyttä edistävä ruokavalio on kokonaisuus, jota ruokasuosituksissa havainnollistetaan ruokakolmiolla ja lautasmallilla. Monipuolinen ja vaihteleva ruoka-aineiden valinta mahdollistaa terveyttä edistävien, ympäristön kannalta kestävien ja hyvänmakuisten aterioiden ja välipalojen koostamisen." (Ruokavirasto 2019)

Tärkeää muistaa, että:
- On hyvä pitää näkökulma laajana ravinnon suhteen, monipuolisuus ja sallivuus. 
- Suositukset pohjautuvat yli 100 asiantuntijan arviointiin eivätkä edistä elintarviketeollisuutta.   
- Kokonaisuus pitkällä aikavälillä tulisi olla suositusten mukainen, jotta se edistäisi terveyttä.
- Ravitsemussuositukset eivät kiellä mitään vaan antavat suuntaviivoja ruokavalintoihin. 
- Eri ikäryhmille ja erityisvaatimuksiin ovat omat kohdennetut suositukset. 
- Kun moni kritisoi suosituksia niin aika harva niitä edes noudattaa!
- Ruokapäiväkirjan tekeminen ja Fineliin tietojen syöttäminen antaa hyvää tietoa ravinnostasi, mitä syöt. Siitä postaus aiemmin tässä blogissa, jonka voit lukea tästä
- Ravitsemuksella voidaan vaikuttaa kehonkoostukseen, terveyden edistämiseen ja sairauksien hoitoon. 
- Ravitsemusasioita käsitellään usein itse enemmän mielipiteen, kokemuksen tai/ ja mielikuvien kautta, ei faktojen! 
- Yli 50% suomalaisista on vähintää ylipainoisia (painoindeksi 25) ja joka viides luokitellaan lihaviksi (painoindeksi vähintään 30). 
- Olet mitä syöt! (niin julmaa, mutta totta).

Lähteet:
- Ruokavirasto 2019
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 (lue Suomen ravitsemussuositukset tästä)
- Omat kurssimuistiinpanot (Xamk 2020)

Kommentit

  1. Minulla ei ole mitään hajua siitä, mikä ravintosuositusten osa-alue ruokailuissani täyttyy tai ei täyty, mutta uskon syöväni kohtuullisen terveellisesti. Ei riitä motivaatio laskea mitään. Luulen, että pysyn terveempänä stressaamatta asiasta. Se kannattaisi tosiaan kaikkien pitää mielessä, että kyse on suosituksista, ei mistään elämän ja kuoleman asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa siinä, että stressata ei kannata eikä ravintoainetarkkuuksia kannata laskea, jos kokee, että syö suht hyvin. Mielestäni ravitsemussuositukset ja Finelin ruokapäiväkirja ovat mielenkiintoisia sillä, että näet niistä suuntaa saatko ravinnosta kaiken tarvittavan vai tarvitsetko kenties (esim. vitamiineja) lisätä jotain ruokavalioon. Kukaan ei varmastikaan jaksa päivittäin syömiään ruokia merkata, mutta aina silloin tällöin suosittelen syöttää ne Finelin ohjelmaan tai ainakin kokeilla. Kiitos kommentista.

      Poista

Lähetä kommentti