Toimintakyky ja keho kuntoon voimaharjoittelulla - luento Jyväskylässä

Osallistuin ystäväni kanssa Timo Haikaraisen ilmaisluennolle Jyväskylän kaupungin kirjastolla 24.9.2019.Aiheena luennolla oli toimintakyky ja keho kuntoon voimaharjoittelulla kehonmuokkausta unohtamatta. Kuulijoita oli paljon paikalla ja ikäjakauma oli hyvin laaja. Nostan tässä postauskessani esille asiat luennolta, jotka koskettivat eniten minua tai herättivät eniten ajatuksia.


- Syyt treenata lihasmassaa ja voimaa, mitä ne ovat:

1) Terveys, toimintakyky ja suorituskyky
2) Puskuri kohti vanhempiä päiviä, ikääntyminen huomioiden
3) Ulkonäkö, koska tämä vaikuttaa positiivisesti ihmisiin

- Mitä ja miten tulee tehdä:

1) Ylikuormitus. 60 % siitä painosta mitä saat nostetua ylös. Ärsykettä tarvitaan, jotta tapahtuu muutoksia. Toistomäärät 8-12 haastavaa toistoa.
2) Säännöllinen treeni 2-3 krt/ vko koko keholle, jotta kehon saa käyntiin. 
3) Treenin nousujohteisuus on kaiken a ja o. Painoja tulisi lisätä, jotta kehittyy. 

- Totaalinen lepo, joka on kestänyt 2-3 viikkoa, tiputtaa voimatasoa merkittävästi. 

- Voimaa voi ylläpitää hyvin 2- 3 vko:n ajan n. 1 krt/ vko treenaamalla. Ei pidempään. 

- Valitse treeneihin liikkeitä, jotka tuntuvat varmoilta. 

- Koko kehon harjoitukseen riittää 4- 10 liikettä ympäri kehoa 2- 3 sarjaa toistoilla 8-12 haastavilla painoilla 2 krt/ vko:ssa (voima kehitys ja ylläpito). 

- Perussääntö treenata on : 2 voimaharjoitusta + 2 kestävyysharjoitusta (esim. kävely, jumpat) vko:ssa.

Nämä luennolla kerrotut perusasiat oli hyvä nostaa esille. Helposti perusasiat jäävät unohduksiin ja mietitään liian monimutkaisesti. Luennolla paneuduttiin hyvin myös ikääntyvän ihmisen lihaskuntoharjoitteluun ja lihakunnon ylläpitoon. Paikalla oli paljon ikääntyviä, mikä oli hieno asia. 

Näiden perusasioiden lisäksi luennolla käytiin lihaskuntoharjoittelua läpi myös "hifimmin". Puhuttiin monijakoisista kuntosaliohjelmista ja eri lihasryhmien priorisoinnista harjoittelussa. Nämäkin asiat olivat tuttuja, mutta nyt pitkän salitauon jälkeen keskityin lähinnä perusasioiden kertaukseen. 

Luennon lopuksi Haikaraiselle sai esittää kysymyksiä ja niitä tuli yleisöstä, laidasta laitaan. Joku nosti esiin kysymyksen kreatiniin käytöstä. Haikarainen suositteli kreatiniinin käyttöä monohydroottimuodossa treenin jälkeen proteiinin kanssa. Kreatiniinin käyttöjakso saisi kestää vain 3-6 kk:tta ja sen jälkeen tulisi aina pitää tauko. 

Timo Haikaraisen blogista osoitteesta http://th-valmennus.blogspot.com/ voi lukea lisää hyvää tietoa. Blogissa on satoja artikkeleita. Suosittelen! 

Tämä luento herätti minussa ajatuksen, että ehkä sinne salille voisi taas mennä! Kommentit

 1. Tosi mielenkiintoinen yhteenveto luennosta, kiitos siitä! Olisi ollut hienoa olla itsekin paikalla.
  Tuliko sinulle paljon uutta tietoa luennosta?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut varsinaisesti uutta tietoa, ehkä jotain pientä. Hyvää kertausta oli ja motivaatio salille mennä nousi. Voimaharjoittelun tärkeys korostui.

   Poista

Lähetä kommentti