Paljon puhutut UKK:n uudet liikkumissuositukset aikuisille

UKK on päivittänyt aikuisten liikuntasuositukset tähän päivään. Kymmen vuotta sitten luotiin liikuntapiirakka suosituksista ja nyt pyramidin muotoon liikkumisen suosituksen. Päivityksestä on tiedotettu monessa eri mediassa ja somessa aihealue on puhuttanut paljon. Nyt jo taakse jäänyt liikuntapiirakka elää monen arjessa ja mielikuvissa vielä, joten uusien suositusten sisäistäminen vie aikaa. Tarkemmin uusista liikkumissuosituksista voit lukea UKK- instituutin sivuilta seuraavasta osoitteesta: https://www.ukkinstituutti.fi/liikkumisensuositus/aikuisten-liikkumisen-suositus


Uusi suositus ottaa huomioon liikkumisen ohella paikallaanolon tauottamisen ja riittävän unen merkityksen. Suosituksessa  otetaan myös huomioon lihaskunnon merkitys. Suosituksesta on poistettu kokonaan vaatimus liikkua vähintään 10 min kestoisia liikkumishetkiä kerrallaan ja nyt tilalle on tullut muutaman minuutin pätkät liikkua kerrallaan, mikä on havaittu riittäväksi.

Uusi liikuntausositus aikuisille pitää sisällään seuraavat asiat:

1) Uni:  Paluttavaa unta tulee saada riittävästi.

2) Tauot: Taukoja tulee pitää paikallaan oloon. 

3) Kevyt liikuskelu:  Mahdollisimman usein.

4) Raipasta liikkumista: 2 h 30 min/ vko (sykettä kohottavaa) TAI
5) Rasittavaa liikkumista: 1 h 15 min/ vko

6) Lihaskuntoa ja liikehallintaa: 2 krt/ vkoUusista liikuntasuosituksista eli liikkumisen suosituksesta olen kuullut/ nähnyt seuraavia kommentteja:

"Ai, kaupungilla hengailukin on liikuntaa". 

"Itse teen mikroliikuntaa, monta kertaa päivässä nousen sohvalta jääkaapin kautta mikrolle, ja sitten takaisin sohvalle. Pidän myös pieniä taukoja."

"Liike ja liikunta menneet sekaisin".

"Vierivä kivi ei sammaloidu, aivan mahtava sanonta, se myös todistaa tutkijoiden olevan oikeassa ihmisen liikkumisesta."

Kommentit

  1. Itse otan ilolla vastaan nämä uudet suositukset. Unen painotus on tärkeää ja vajaakuntoisena, joka ei kykene raskaampaan liikuntaan, on hyvä kuulla, että myös kevyt liikunta on terveyden kannalta hyödyllistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti