Miniloma- pyörän selässä Kustavissa


Kesä ja vapaapäivät työvuorolistassa 😍. Vapaapäivinä voi yllättää itsensä ja lähteä minilomalle kodin ympäristöstä pois. Tällä kertaa suuntasimme rannikolle Kustaviin, jonne on Jyväskylästä matkaa noin 370 km. Siellä emme olleet aiemmin käynytkään. Meillä oli minilomalla pyörät mukana ja niillä oli ideana tutustua ympäristöön paremmin. 


Kustavissa meitä odotti 2 vrk:n majoitus Lootholmassa, josta olimme varanneet mökin lämminvesialtaalla (sähköllä toimiva porepalju). Mökki oli meidän tarpeisiin nähden turhan iso, neljälle henkilölle tarkoitettu, mutta pienenmmät mökit olivat varattuina, joten vaihtoehtoja ei ollut. Matkaa Kustavin keskustasta Lootholmaan oli 2,2 km. 


Majoitus oli laadukas ja sijainti hyvä. Mökki oli rannassa. Merimaiseman katselu hiveli silmää. Mökissä oli kaikki tarvittava, joten mitään ylimääräistä ei tarvinnut roudata itse mukana. Pyyhkeiden ja liinavaatteiden lisäksi mökistä löytyi tiskiaineet (kone- ja käsitiskiaine), leivinpaperit, foliot ja elmukelmut sekä kahvi ja tee. Myös pöytätuuletin oli tarjolla sekä fleeceviltit neljälle. Mökissä oli koneellinen ilmastointi. 


Lootholman satama oli pieni ja kaunis. Siellä oli venepaikkoja ja ravintola. Emme kuitenkaan paremmin satamaan tutustuneet vaan piipahdimme siellä pyörällä vain ihmettelemässä. Alueella oli myös uimaranta ja frisbeegolfrata. Tulopäivänä pyöräilimme vain Lootholman alueella, ympäristöön tutustuen (2,5 km).


Yhden yön yövyttyämme suuntasimme seuraavana aamuna pyöräretkelle Kustavin ympäristöön. Ideana oli käydä tutustumassa seudun muutamiin mielenkiintoisiin paikkoihin. Kohteina oli Rahin kotieläinpiha, Keltainen puoti, Vartsalan vanha koulu, Vuosnaisten satama ja Jeremiaan luolat (tästä tulossa erillinen postaus). 


Rahin kotieläinpihalle halusin mennä minä, koska halusin nähdä aaseja, lehmiä, kanoja ym. eläimiä. Rahin kotieläinpiha oli siisti ja viihtyisä paikka. Siellä oli leppoisa tunnelma eikä ruuhkaa ollut. Alueella oli kahvila. Suosittelen käymään ja paikka sopii myös aikuisille ilman, että on lapsia mukana. 


Keltainen puoti oli Kustavin keskustassa oleva monipuolinen sekatavarakauppa, jossa oli myynnissä mm. lankoja, postikortteja, hyönteismyrkkyjä, kumisaappaita ja koriste-esineitä. Keltaisessa puodissa oli myös posti- ja matkahuollon palvelut sekä pesulapalvelut. 


Vartsalan vanhassa koulussa oli lahjatavaramyymälä ja kahvila- ravintola. Myymälässä oli kynttilätuotteita ja erilaisia sistustustuotteita myynnissä. Myymälä oli kauniisti sisustustettu ja palvelu oli paikassa ystävällistä.


Vartsalan vanhan koulun kahvioista ostimme välipalaksi tuoreet munkit ja Muumilimsan. Tällä välipalatankkauksella oli hyvä jatkaa matkaa pyörällä seuraavaan kohteeseen. 


Pyörällä polkiessa matkan varrella vastaan tuli hauska ja tyylikäs taideteos, prätkällä ajava luuranko. Se oli jonkun mökkiläisen tai talollisen tienvarsiopaste. Hyvin tyylikäs!


Pyörällä pääsimme myös lossin kyytiin. Kuvassa (yllä) Vartsalan lossi. Lossin aikatauluja emme ennakkoon selvittäneet, koska luimme jostakin, että se kulkee varsin tiuhaan. Pääsimme suoraan ajamaan lossiin ilman odottamista mennen tullen. 


Vuosnaisten satama oli reitin viimeinen etappi ennen paluuta Lootholmaan. Satamassa oli palveluja, kuten majoitusa ja ravintoloita sekä sieltä lähti lautta Brandööseen. Kävimme kurkistamassa Vuosnaisten Meriaseman ravintolaan, jossa oli tarjolla saaristolaisbuffet. Koska meillä ei ollut nälkä tässä vaiheessa, emme siellä ruokailleet. Buffetpöytä oli kuitenkin sen verran houkutteleva, että se jäi mieleen. Ehkäpä sinne tulee mentyä joskus syömään. 


Lootholmaan mökille palattuamme valmistimme päivälliseksi inkivääribroileria ja meloni- fetasalaattia. Tähän salaattiin olisi kuulunut vielä tuore minttu mukaan, mutta unohdin sen kaupasta ostaa. Salaatti maustettiin mustapippurilla ja oliiviöljyllä. Ruoan kruunasi Königsmosel Riesling valkoviini. 

Kokonaisaika päivän retkelle oli 5 h 30 min, josta alla tiedot ajoajasta. Pyöräilyä tuli siis 3 h 38 min. 

Kommentit