Jeremiaan luolat - luontonähtävyys Kustavissa

Edellisessä postauksessa kerroin minilomasta Kustavissa. Mielestäni luontonähtävyys Jeremiaan luolat, jossa kävimme, ansaitsi oman postauksensa, joten kerron kohteesta tässä. 


Jeremiaan luolille pääset näppärästi, kun ajat autolla tai pyörällä Kustavin keskustasta Vartsalan lossirantaa kohti. Osoitteessa Kivimaantie 176 on parkkipaikka autoille. Jeremiaan luolille pääset kävellen tien toiselta puolelta. Polkupyöräparkki on erikseen polun lähtöpisteen luona, jossa on kyltti (kuvassa yllä) luolille. Me olimme pyörillä matkassa.


Kyltin mukaan, kun polkua seurasimme tuli vastaan jossakin kohtaa opastaulu, jossa näytettiin alueelle kaksi eri reittiä, kaksi eri luontokohdetta. Toinen oli näköalapaikka ja toinen luolat. Polku oli alkuun helppokulkuinen, mutta muuttui kivikkoiseksi ja puunjuuria oli kauttaaltaan paljon polulla. Ei siis sovi muulla tavoin kuin jalan kulkea. 


"Jeremiaan luoliin kuuluu pystysuoria kalliojyrkänteitä sekä syviä, merkitsemättömiä railoja ja halkeamia, joten alueella kulkeminen voi olla vaarallista etenkin liukkaalla kelillä." (Visit Kustavi)


Näkymät oli kauniit. Kovin reunalle ei ollut viisasta mennä maisemia katsomaan. Kallioilta oli äkkijyrkänne alas (kuva yllä). Opastekyltissä mainittiinkin, että kulku omalla vastuulla. 


Alas mentäessä näköalapaikalta luolille alhaalla näkyi laituri (kuva yllä). Kun ympärilleen silmäili hetken, huomasi, että puuston keskellä oli pari mökkiä. Ihmettelin tätä, koska alue oli mainittu luonnonsuojelukohteeksi. 


"Yksi tarina kertoo, että 1700-luvulla, kun Suomi kuului Ruotsin kuningaskuntaan, englantilainen sotalaivasto saapui Kustaviin. Engelsmannit halusivat löytää Tuulvedellä majailevat ruotsalaiset ja tulivat kysymään tuolloin Tönvikissä (Pännäistenvuorta vastapäätä) asuneelta Jeremiakselta laivareittiä Tuulvedelle. Vaikka perille olisi päässyt purjehtimalla Iniönaukon kautta, Jeremias neuvoi tahallaan väärän reitin. Kiukkuiset engelsmannit palasivat etsimään Jeremiasta, mutta tämä oli paennut Pännäisten vuorelle. Vuorella oli helppo kulkea niin, etteivät muut nähneet ja tähystellä kiukkua kihiseviä engelmanneja, jotka joutuivat lopulta lähtemään Jeremiasta löytämättä." (Visit Kustavi)


Luolia emme lähteneet sen tarkemmin tutkimaan. Silmämääräisesti niitä katselimme ja ihastelimme. Meidän lisäksemme paikalle oli vain kaksi muuta ihmistä ja he kiipeilivät kallioilla ja tutkivat luolia tarkemmin. Kuvat tässä postauksessa eivät kuvaa kohteen kauneutta ja suuruutta edukseen. Luonnonkivimuodostelmat olivat kauniit ja massiiviset. 

Suosittelen kohteessa käymään, jos olet ko. paikkakunnalla. Kohde on helppo ja nopea käydä läpi, vaikka vain ohikulkumatkalla. Se ei vie paljon aikaa.

Lähde: Visit Kustavi. Jeremiaan luolat.  

Kommentit