Tälle lumikenkäretkelle lähdimme viime viikonloppuna neljän hengen seurueena, kiireettömästi kulkien ja luontoa ihastellen. Tuttavapariskunta, joka minut ja puolisoni kutsui tälle retkelle, oli aiemmin käynyt retkellä Muuratsalon saarella, joten he toimivat oppaina.
Muuratsalon saari on 5,6 km pitkä ja leveyttä saarella on 3,2 km (Wikipedia). Alue oli itselleni lähes vieras ja olenkin vain joskus pari kertaa alueella käynyt. Muuratsaloon pääsee siltoja pitkin autolla. Muuratsalon saari on yksi Päijänteen saarista, joka jakautuu noin puoliksi Muuramen kunnan ja Jyväskylän kaupungin Säynätsalon alueen kesken (Wikipedia).
Ylitimme mm. lammen ja suuntasimme kohti mäkisiä maisemia. Yhtenä tavoitteenamme oli käydä Tapion alttarilla, joka on tunnettu kivimuodostuma. Se koostuu yhdestä suuresta siirtolohkareesta sekä kolmesta pienemmästä kivestä, joiden päällä mainittu suuri siirtolohkare lepää (Wikipedia II).
Kuljimme pääosan retkeä umpihangessa, mikä teki retkestä mielekkään, koska siinä oli omat haasteensa. Se myös loi reittiin yksilöllistä fiilistä, kun ei tallannut muiden tekemiä polkuja pitkin.
Tapion alttarilla oli paikan päällä postilaatikko, mikä sisälsi vieraskirjan ja (alla) kirjoitetun tekstin eli tiedot kohteesta.
Tässä (alla) lumista kuvaa
Tapion alttarista. Kun tutustuin
Tapion alttarin tietoihin netissä jälkikäteen, löysin hienoja kuvia paikasta, mitkä ovat otettu kesäaikaan. Näin talvella kohde ei ole mielestäni edukseen. Luulen, että tulen käymään
Tapion alttarilla tulevana kesänä ja saan nähdä kohteen paremmin.
Tapion alttari sijaitsee noin 120 metrin korkeudessa Päijänteen pinnasta (Wikipedia II).
Puusto oli "ihanan" näköistä ja oksissa oli paljon paikka pakoin naavaa. Kuulin yhdeltä seurueemme jäseneltä, että naavaa kasvaa puissa, jos ilma on puhdasta eikä ilmansaateet ole vaikuttaneet sen kasvuun. Oma tietämykseni ei ole kovin kattava, jos puhutaan luonnosta ja kasvillisuudesta.
Kuvassa (yllä) näkyy
Riihivuoren hiihtokeskus Muuramessa. Tämä kuva on otettu, kun saavuimme eväspaikalle
talvisiin rantamaisemiin
Naukulan laavulle.
Naukulan laavulla pidimme reilun tauon, jolloin teimme tulet ja paistoimme makkarat. Laavu oli siistissä kunnossa ja maisemat laavulla istuskellessa oli kauniit.
Saimme nauttia myös nuotiokahvit perinteiseen tapaan tehtynä. Se taisi olla itselleni ehkä toinen kerta, kun retkellä olen saanut kokea nuotiokahvin aromit. Kyllä maistui hyvältä!
Kokonaisaika retkellä tauot mukana lukien oli
4 h 44 min ja matkaa kertyi
5,7 km. Kävelytahti oli hidas koko matkan. Seurueemme jäsenten kuntotasot olivat hyvin eri luokkaa ja välillä odottelimmekin, että saimme porukan kasaan. Kiire tällä retkellä ei ollut tarkoitus, eikä tarkoitus ollut myöskään kuntoilla treenailumielessä vaan tarkoitus oli retkeillä ja fiilistellä luonnosta sekä hyvästä ilmasta.
Polar Grit X urheilukellon mukaan palaute retkestä on seuraavanlainen:
Keskisyke 102 / max 147
Kalorit 1446 kcal
Nousu 215 m
Lasku 235 m
Korkeus 188 m
"Hienoa! Tämä pitkä, alhaisen intensiteetin harjoitus kehitti peruskestävyyttäsi ja kehosi kykyä polttaa rasvaa harjoituksen aikana".
Hiilihydraattien kulutus 31 %
Proteiinin kulutus 2 %
Rasvan kulutus 67 %
Lähteet:
Kommentit
Lähetä kommentti