Terveydenhoitajan opinnoissa opiskelijaterveydenhuollossa - harjoittelu antoi näkemyksiä.

Syyskausi opinnoissa lähti rytinällä käyntiin elokuun puolella, kun pääsin jatkamaan koronan vuoksi kesken jäänyttä työharjoittelua koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa. Keväällä olin kaksi viikkoa kouluterveydenhuollossa ja nyt elokuussa saman ajan opiskelijaterveydenhuollossa. Huomasin, että pitkän etäopiskelukauden jälkeen paluu "normaaliin" oli haastavaa.

Työharjoittelujakso oli antoisa ja opin paljon uutta. Mielläni olisin ollut pidempään tällä työharjoittelujaksolla, koska koin sen tuovan paljon uutta näkemystä ja kokemusta työhön terveyden edistämisen parissa. 

Pidin opiskelijaterveydenhuollossa:

  • Työtehtävien monipuolisuudesta (vastaanotot, lääkärin avustus, chat-palvelu jne.)
  • Asiakkaiden moninaiset tarpeet (ehkäisyasiat, mieliala- ja ahdistusoireilu jne.)
  • Asiakkaiden kohtaamisesta ja keskusteluista.
  • Työyhteisöstä, joka oli rento ja lämmin sekä kaikkia työyhteisön jäseniä kunnioittava. 

Huomasin kuitenkin kuormittuvani nopeatahtisesta oppimisesta ja käytännön työn toteuttamisesta sekä aamuheräämisistä häiritsevän paljon. Tämä johtui selvästi tottumuksesta omiin erilaisin aikatauluihin ja koska työharjoittelujakso oli lyhyt, oli oppimisen määrä suhteessa aika iso. 

Mikä yllätti?

  • Puhelin-ja videoavusteinen vastaanottotyö sekä chat-palvelun käyttö. Koronan aikaan vastaanottotyötä paikan päällä on vähennetty ja sen tilalla on tarjolla esim. videoavusteiset vastaanotot etänä. Chat- palvelun käyttö valtakunnallisella tasolla yllätti eli avun/ tuen sai opiskelija hyvinkin nopeasti tätä kautta. Opiskelijat käyttävät kuulemma mielellään näitä vaihtoehtoisia yhteydenottokeinoja ja vastaanottoaikoja. 
  • Mieliala- ja ahdistuoireet sekä oppimisen haasteet olivat monen opiskelijan yhteydenoton tai vastaanottokäynnin syynä. Hienoa oli huomata, että apua osattiin hakea, mutta kaikki eivät aivan oikea-aikaisesti. Joillakin olivat oireilut kestäneet jopa vuoden ennen kuin apua rohjettiin hakea.
  • Opiskelijaterveydenhuollon palvelujen laajuus opiskelijalle eli käytettävien palvelujen laajuus oli kattava. 
  • Muualla hoitotyössä olen tottunut ettei taukoja voi aina pitää, mutta tässä työyhteisössä tauoista pidettiin kiinni.
  • Jatkuvaa kiirettä ei ollut ja jos hetkellinen kiire oli, ei sen annettu näkyä asiakkaille. 

Kommentit