Ravitsemus- ja ravintovalmennus kurssin päätös

Aloitin XAMK:ssa verkko-opintoina toukokuussa ravitsemus- ja ravintovalmennus kurssin osana terveydenhoitajan opintoja. Kurssin aloituksesta on postaus tässä


Mitä sain tältä kurssilta terveydenhoitajan työhön?
* Sain monipuolisen kokonaiskuvan ravinnosta, suomalaisista ravitsemussuosituksista ja ravinnon laadusta. 
* Sain kertausta ja uutta tietoa eri ikäryhmien- ja erityisryhmien ravitsemuksesta. Näin ollen tiedän paremmin mitä suositella kellekin esim. hoitotyössä tai ainakin ottaa puheeksi.
* Sain asianmukaista tietoa eri ruokavaliosta. Näin ollen ymmärrän paremmin erilaisia ruokavaliota ja niiden painotuksia. Osaan myös tarkastella eri ruokavalioiden sisältöjä ravintoaineiden saannin mukaan. 
* Ravitsemuksen asintuntija on ravitsemusterapeutti, jolle ohjataan, jos asiantuntijan ohjausta joku on vailla. Mukaan muu ei ole oikea asiantuntija ravitsemuksen suhteen. 
* Osaan ja aion suositella kaikille Finelin ruokapäiväkirjaa, jos tarve on tarkastella suuntaviivoja oman ravinnonsaannin suhteen. Finelin ruokapäiväkirja sopii mielestäni hyvin terveydenhoitajana potilaan tai asiakkaan ohjaustyöhön. 
* Kenenkään ei pidä olla mustavalkoinen ravitsemusasioiden suhteen, vaan asioita tulisi tarkastella monelta eri kantilta, ja tarkastella kokonaiskuvaa. Yksittäiset pilkun viilaukset eivät kuulu asiaan ellei ole jokin sairaus tai rajoite ravinnon suhteen. 
* Rohkautta tarkastella ravitsemusasioita rennommin muun hoitotyön ohella, osana hoitoa.
* Terveyttä edistävää ravitsemusta tulisi tuoda enemmän esille terveydenhoitajan työssä. Kun sanotaan, että "liikunta on lääke, voisi sanoa myös, että "ravinto on lääke". 


Mitä sain tältä kurssilta itselleni?
* Pysäytyksen omien ravintotottumusten äärelle. Aika moni asia on mennyt vikaa vain omaa laiskuutta ja välinpitämättömyyttä. 
* Eri ravintoaineiden tärkeydestä tietoa paremmin ja monipuolisemmin kuin aiemmin mistään muualta. 
* Tutkittua tietoa, suosituksia ja todellisia faktoja. 
* Media ja elintarviketeollisuus sotkee ihmisille erilaisia mielikuvia ja markkinoi harhaanjohtavasti monia eri tuotteita ja ruokavalioita. Todellisuudessa perusruoka on riittävää, jos syö monipuolisesti ja on perusterve ihminen. 
* Ymmärryksen siihen, mihin pyrin tekemään muutoksia omien ruokailutottumusten suhteen.  Mikä toimii jo nyt ja mikä tarvitsee muutosta. Tärkeää on myös miettiä mistä pitää ja mistä ei. Pakottaminen ei toimi, valinnat ja niiden monipuolisuus toimii, kuten myös sallivuus tietyissä rajoissa. 
* 80 % laadukasta ruokaa/ 20 % vähemmän laadukasta ruokaa! Tämä kaava toimii ja sallii normaalin elämän.
* Yksipuolinen ruokavalio ei toimi kenelläkään eikä se edistä terveyttä. Vaihtelevuus ravinnon suhteen on tärkeää. 
* Tuotteiden pakkausmerkinnät tarpempaan syyniin kaupassa! 

Tarkemmin kurssin sisältöjä en voi tässä avata. Tietoa oli paljon. Kurssi oli ajatuksia herättävä ja sai aikaan sen, etten halua tuhota itseäni "epäterveellisellä ruoalla". Muutoksia on tehtävä, kun vielä on perusterve ihminen. Muutokset vie aikaa ja jostain pitää aloittaa, mutta mistä?

Kommentit

  1. Mulla nuo kasvikset on se mihin pitäs taas kerran kiinnittää huomiota. Tykkään kyllä, mut sit alkaa jäädä pois kun ei jaksa itse tehdä enää. Vähän laiska tekemään valmiiksi. 🤔Ja kylmät salaatit ei oikein uppoa, joskus kyllä menee. Tais tulla yhessä vaiheessa syötyä niitä liikaa.

    -Sanna-

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen kurssi ja varmasti antoi työkaluja niin ammatillisesti kuin omaankin elämään. Olisi kiva lukea jatkossa kokemuksiasi näistä aiheista lisää! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti