Vinkkejä ruokavaliomuutosten tekoon

Olen viime aikoina paininut ravitsemusasioiden kanssa ja välimeren ruokavalion suuntaus on tuntunut oikealta. Se, että päästin itseni hetki sitten palaamaan "vahingossa" vanhaan ja syömään mitä sattuu, on kostautunut nyt pahasti. Takaisin välimeren ruokavaliota kohti on vaikeampi palata kuin mitä alussa aloittaa. Lipsumisen kierre tuntuu! Pelkkä tahto ei riitä ja tekojen toteuttaminen ruokailumuutosten suhteen on haasteellista. 


Vinkkejä, vinkkejä, vinkkejä!
 • Ruokailujen säännöllisyys: Syötkö oikeasti säännöllisesti vai syötkö sitten vasta , kun on kova nälkä tai jääkö aterioita usein välistä kokonaan?
 • Yksi muutos kerrallaan: Jos teet muutoksia ruokavalioosi, mikä ei vaadi totaalista muutosta heti, muuta aina vain yhtä asiaa kerrallaan. Esim. Jos et syö aamupalaa, ala syömään aamupalaa tai jos et syö riittävästi kasviksia, ala lisäämään niitä aterioille vaikka vähäisessä määrin, jos ison kasvismäärän syöminen hirvittää. Pienillä muutoksilla pääsee paremmin eteenpäin. 
 • Tehtävät ja haasteet: Luo itsellesi tehtäviä ja haasteita määräajoiksi. Tässä muutama vinkki:
 1. Seuraa syömisiäsi Shye- sovelluksen avulla. Shye- sovellukseen voit ottaa kuvat aterioistasi ruokapäiväkirjan tyylisesti. Seuraa 3 vrk:n tai 1 vko:n ajan syömisiäsi. Kuvat kertovat joskus enemmän kuin sanat. Shye- sovelluksesta voit lukea tästä. 
 2. Luo itsellesi esim. aamupalahaaste ja kokeile viikon ajan joka aamu valmistaa erinlainen aamupala itselle. Huomio aamupalan terveellisyys useana päivänä. 
 3. Opettele valmistamaan erilaisia ruokia teeman mukaisesti eli keskity valmistamaan määräajan esim. erilaisia keittoja, munakkaita, smoothieita tai puuroja. Opit luomaan mieleisiäsi ruokia ja opit soveltamaan ohjeita. 
 4. Piirrä kalenteriin hymiö😃jos päivä on ollut onnistunut ruokailujen suhteen ja piirrä hymiö 😟jos päivän ruokailut ovat menneet pääosin pieleen. Tarkastele viikon lopuksi montako positiivista hymiötä on kalenteriin kertynyt. Korjaa tilanne tai skarppaa seuraavalla viikolla, jos kulunut viikko oli itsellesi pettymys. 
 5. Syö 5 päivää viikosta terveellisesti ja säännöllisesti, ota rennommin 2 päivää viikosta. 
 • Tukijoukot: Mieti kuka tukee sinua ruokailujen suhteen. Onko se puoliso, lapsi, ystävä, työkaveri tai jokin ryhmä sosiaalisessa mediassa. Älä kuitenkaan vedä tukijoukkoja liikaa mukaan omiin ruokailuhaasteisiin tai tottumusten muuttamisiin. Tukijoukkojen ei ole tarkoitus olla sinun vartijoitasi vaan olla sinun tukenasi. Pidät heidät etäällä, mutta kuitenkin lähellä. 


Olen aloittanut skarppaamisen ruokavalion suhteen hyödyntämällä Shye-sovelluksen ruokapäiväkirjaa ja olen aloittanut valmistamaan teemoittain nopeita ja helppoja ruokia, kuten munakkaita ja keittoja, tietyin määräajoin. 

Oliko vinkeistä apuja sinulle? 

Kommentit

 1. Hyviä vinkkejä! :) Jäin miettimään tuota alkutekstin lausetta, että on vaikeampaa palata ruokavalioon kuin aloittaa se kokonaan alusta, mikä on muuten ihan totta! Mikähän siinä onkin, että aloittaminen on helpompaa kuin palaaminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että pointti on siinä, etä aloitukseen on valmistautunut ja satsannut. Kun taas palaamiseen palaa pettymyksen kautta. Voisiko olla näin?

   Poista

Lähetä kommentti