Työtehtävien ajanhallinta. Stressiä pukkaa!

Työtehtävien suorittaminen ei aina suju ajallaan ja tämä aiheuttaa luonnollisesti stressaavan olotilan. Stresseeva olotila voi kulkeutua vapaa-ajalle, huonontaa yöunen laatua ja siitä voi kokea huonoa omaatuntoa. Näin koen ainakin itse.

Oma työnkuvani sosiaali- ja terveysalalla on monipuolinen ja se on asia, mistä erityisesti pidän. Työtehtävien pääpaino on päivittäisessä asiakastyössä, mikä kattaa työtehtäviä ruoanlaitosta "hoidollisiin" keskusteluihin unohtamatta harrastustoiminnan tukemista sekä verkosto- ja perhetyötä. Asikkaan kokonaishyvinvointi on tärkein asia, mihin panostetaan.

Työ on muutakin kuin asiakkaan arjen pyörittämistä. Aikaa vie kirjalliset työt, puhelut, sähköpostit ja muut työtehtävät. Aikaa ei aina tunnu löytyvän kaikkien asioiden hoitamiseen tai asiakastyö työajalla jää syrjään. Olen kamppaillut mielessäni asian kanssa, koittanut priorisoida asioita ja käyttää asennetta "kaikki hoituu ajallaan keinolla millä hyvänsä". Silti olen nyt tässä ja koitan järkeillä, kuinka tietyt asiat saisi hoidettua kolmen työvuoron sisällä asiakastyön ohella. Tein asiasta priorisoinnin nelikenttä hahmotelman, joka on tässä:


Priorisoinnin nelikenttä auttaa jäsentämään asioita, kun joudut miettimään niille ns. arvoja. Tästä nelikentän käytöstä on erillaisia ohjeistuksia. Joissakin ohjeistuksissa eri lokeroiden merkitykset muuttuvat jonkin verran, vaikka otsikko tasolla asia on sama. Tein tämän priorisoinnin nelikenttäharjoituksen vain itselleni enkä sisällyttänyt siihen asioita, joita voin/ aion delegoida muille tai jättää kokonaan tekemättä.

Toivotaan, että tästä on apua ja jos ei, täytyy asioida priorisoida uudelleen. Onko sinulle tämä nelikenttäharjoitus tuttu? 

Lähde:

* Priorisoinnin nelikenttä on toimiva keino hallita arkea- näin yksinkertaisesti se toimii. 29.4.2019. Laura Glad. Duunitori. https://duunitori.fi/tyoelama/priorisoinnin-nelikentta-harjoitus



Kommentit

  1. Tuttu työväline. Olen huomannut, että jos tuo vasen yläkulma on aina täynnä, niin silloin ei vika välttämättä ole priorisoinnissa, vaan siinä, että töitä yksinkertaisesti on liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tämäkin eli töitä voi olla liikaa eikä omassa töiden priorisoinnissa ole vikaa. Tämä auttaa myös selventämään sen, että työtaakkaansa yksilö tarvitsee apua ja tukea. Kun työn määrä on näin nähtävillä, se aukaisee omia sekä muiden silmiä paremmin.

      Poista

Lähetä kommentti