Kahden päivän pyöräretki Keski- Suomessa

Tämän kesän pidempi pyöräretki oli ennakkoon suunniteltu ja se sijoittui lähiympäristöön, Keski- Suomen alueelle. Viime kesänä olin jo haaveillut yön yli pyöräretkestä, joka suuntautuisi Multialle. Joku varmaan ihmettelee, että miksi juuri Multialle. Syy siihen on se, että se on sopivan matkan päässä kotoa, mutta kuitenkin sinne ajamisessa on haastetta ja se, että siellä olevaa Sinervän leirintäaluetta ovat monet tutut ja tuntemattomat kehuneet. Mukana pyöräretkellä oli ystäväni ja toinen meistä aloitti retken Laukaasta ja toinen Jyväskylästä. Menomatkan reitti kulki tätä kautta: 

Laukaa- Jyväskylä- Palokka- Puuppola- Kuikka- Uurainen- Multia

 
Oma pyörä KTM Ultra Fun 29" 27- vaihteinen oli pakattu reissuun näin (kuva yllä).  Mukana oli:
 • Retkipyyhe ja uimapuku
 • Hammasharja, hammastahna, kampa, shampoo, huulirasva, aurinkovoide, laastari
 • Allergialääkettä (hyttysten puremiin) ja särkylääkettä (mahdollisiin kipuihin/ särkyihin)
 • Matkalakana (ns. vuoreton makuu-/ unipussi)
 • Juomapullo, eväitä (banaania, mandariinia, suolattuja cashewpähkinöitä)
 • Pyöränlukko
 • Kesämekko, vaihtoalusvaatteet
 • Aurinkolasit, korvatulpat
 • Ballerinacrocsit
  
 
Matkalla oli tämmöinen vähän erilainen kukkaruukku (kuvassa yllä). Se sopi hyvin maalaismiljööseen ja sijaitsi aivan tien vieressä.
 
 
Ajomatka taittui hyvin asfaltoidulla tiellä. Reitillä oli aika paljon mäkiä, mikä yllätti. Alkuun mäet tuntuivat positiiviselta haasteelta, mutta viimeiset kilometrit ennen päätepistettä tuntuivat aika raskailta. Hellettä oli ja asteet näyttivät noin + 30 C. Pyöräillessä helle ei mielestäni tunnu niin kuumalta, koska liikkuessa pyörällä tulee aina pieni tuulenvire. 


Multian kunnan kyltti muistutti minua siitä, että miksi paikallisen lasten jalkapallojoukkueen nimi oli Multian Muurahaiset. Tähän joukkueasiaan olen törmännyt vuosia sitten lasten jalkapalloturnauksessa.

 
Meidän majoituspaikassa, leirintämökissä, oli vuoteet neljälle, tyynyt+ peitot, pöytä ja tuolit, mikrouuni, vedenkeitin, kahvinkeitin ja jääkaappi. Leirintämökki oli vanha, mutta siisti ja täysin toimiva majoitusratkaisu tätä retkeä varten. Wc- ja suihkutilat olivat mökin läheisyydessä (näkyy ylläolevassa kuvassa oikealla) Mökki oli ilta-auringon puolella. Hintaa yhdelle yölle viikonloppuna oli 70e/ vrk.
 
 
Perillä kävimme uimassa, grillaamassa laavulla ja leirintäalueen terassilla siiderillä. Illalla leirintäalueen terassilla soitti 1970- 1990 lukujen musiikkia dj Max. Illalla kyllä uni tuli hyvin.

Paluumatkalle seuraavana päivänä jouduin lähtemään yksin, koska ystäväni vanha selkävaiva muistutti olemassaolollaan. Hän pääsi pyörän kanssa autokyydillä kotia. Paluumatkan reitti kulki toista reittiä:

Multia- Petäjävesi-Ruoke-Palokka- Jyväskylä- Laukaa

 
Paluumatkalla tässä kohtaan (kuva yllä) pidin ensimmäisen tauon linja-autopysäkillä eväitä nauttien. eväinä oli banaania ja Vichyvettä. Lämpötila oli vajaa +30 C. Tämän tauon jälkeen polkiessani helteessä ja vastatuulessa sain lyhyeksi hetkeksi juttuseuraa maantiepyöräilijästä. Hän kertoi "nostavansa minulle hattua", koska poljin helteessä ja vastatuulessa maastopyörällä pitkää matkaa, mikä on haastavampaa kuin maantiepyörällä ajaessa.
 
 
Toinen tauko oli ennakkoon suunniteltu ja sen pidin Palokan keskustassa jäätelökioskin antimia nauttien. Päärynäjäätelö ja Vichyvesi maistui ja siinä lepäsin hyvän tovin varjossa istuen. Loppumatka tästä sujui rauhallisesti suoraan kotiin. 

 • Menomatka 86,1 km/ 7 h sisältäen tauot tauot (pizzeria, kauppa, juoma- ja huilitauot)
 • Paluumatka 73,5 km/ 4h 34 min sisältäen tauot (juoma- ja huilitauot, jäätelöllä käynti)

Ensi kesänä toiveissa olisi toteuttaa hieman pidempi pyöräretki, jolle voisi varata aikaa vaikka 4-7 päivää. Toiveissa olisi pyöräillä rannikolla tai Ahvenanmaalla. Oman kokemukseni mukaan voisin arvioida, että 30-50 km/ vrk olisi sopiva tahti pidemmällä pyöräretkellä. En tiedä onko se realistinen, mutta maastopyörällä ajaessa voisin kuvitella sen sopivaksi. 

Kommentit