MOBO- suunnistus Hämeenlinnan Ahvenistolla

Oletko kuullut Mobo- suunnistuksesta? Minä en ollut kuullut ennen kuin Hämeenlinnassa olevan Flowparkin nettisivustoja katselin. Olin menossa päiväksi Hämeenlinnaan kavereitani tapaamaan ja tarkoituksena oli tehdä jotain liikunnallista muun seurustelun ohella. Ehdotin heille MOBO- suunnistusta (hekään eivät olleet kuullet tästä aiemmin) ja ideani hyväksynnän jälkeen, päädyimme Ahveniston metsiin suunnistamaan. Viimeksi olen suunnistanut varmaanin alakoulussa, vuosikymmeniä sitten. 

Mitä on MOBO- suunnistus?
  • MOBO- suunnistus on perinteistä suunnistamista, jossa karttana, kompassina ja  leimasimena käytetään siihen tarkoitettua MOBO- nimistä sovellusta. 
  • MOBO- sovellus on ilmainen ja sen saa esim. Play-kaupasta ladattua. 
  • Leimausta varten rastilaatoissa on aina QR-koodi (osassa myös NFC-tarra). Leimaustiedot siirtyvät sovelluksesta automaattisesti MOBO:n verkkopalvelimelle, jossa on nähtävissä MOBO:n tilastot. 
  • MOBO- sovelluksessa on karttoja useisiin maihin ja kaupunkeihun. Esimerkiksi Jyväskylän seudulla suunnistuskarttoja on MOBO- sovelluksessa tarjolla jopa 11 eri rataa. 

Ahveniston MOBO- suunnistusrata:
  • Sijaitsee Hämeenlinnassa Ahveniston järven ympäristössä. 
  • Suunnistusrata sisältää 14 rastia, jotka tulee löytää. 
  • Radan on suunnitellut ja toteuttanut Hämeenlinnan Tarmo, joka on paikallinen urheiluseura. 
Miten sitten MOBO- suunnistus sujui meiltä?

Lähdimme innolla matkaan heti löydettyämme lähtöpisteen. Tavoitteena oli löytää kaikki 14 rastia. Alku lähti hyvin käyntiin, mutta suunnistuksen edetessä haasteita ilmeni. Minä en osannut lukea kunnolla karttaa, joka sisälsi tietenkin erinäisiä maastomerkintö. Tie- ja polkumerkinnät, järvien sekä kivien merkinnät helpottivat suunnistusta, koska en osannut muita merkintöjä juurikaan lukea, kuin niitä. Tosin kaverini olivat paremmin "kartalla", koska he osasivat lukea maastomerkintöjä laajemmin. 

Jaksoimme etsiä 5 ensimmäistä rastia ennen kuin kova sade ja kyllästyminen rastien etsimiseen lopetti suunnistamisemme. Vaikka tämä MOBO- suunnistus oli kivaa, oli se haastavaa vieraalla maaperällä ja motivaatiota etsiä rasteja hankaloitti rastien vaikea sijainti. Rastien etsiminen vei aikaa, koska ne eivät olleet meidän mielestä millään tavalla helpoissa paikoissa. 

Kokonaisuudessaan 5 rastin etsimiseen meni aikaa 2h 26 min ja kilometrejä kertyi 4,5 km. Kauankohan olisimme olleet suunnistamassa, jos olisimme etsineet kaikki 14 rastia 😂.

MOBO- suunnistuksesta ja -sovelluksesta voit lukea lisää tästä

Kommentit