Oma ylipaino mietityttää - ajatuksia aiheesta

"Normaalipainoiset ovat lihavia ja ylipainoisia huomattavasti pienemmässä vaarassa 
sairastua erilaisiin kansantauteihin" (Thl 2019). 

Tämä tieto on itselleni ollut aina takaraivossa, mutta sen merkitys ei ole vielä päässyt tajuntaani niin, että tekisin TOSISSANI jotain ylipainolleni. Nyt kuitenkin jonkinlaista huolta on alkanut syntymään, kun olen alkanut miettimään tehokkaampia keinoja painon laskemiseksi. Aina ei pelkkä päätös riitä, että syö terveellisemmin, nukkuu paremmin ja liikkuu säännöllisesti ja aktiivisesti. Aina se ei vain riitä!

Kuva:Pixabay

Kuva: Pixabay

"Tyypin 2 diabetes oli tutkituista sairauksista yleisin ylipainon ja lihavuuden seuraus. 
Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli ylipainoisilla lähes kolminkertainen, 
lihavilla kahdeksankertainen ja vaikeasti lihavilla 
16-kertainen normaalipainoisiin verrattuna."(Thl 2019). 

Omalla kohdallani asia herättää ehkä vielä enemmän ajatuksia, koska olen vuosia sitten kokenut raskausajan diabeteksen ja se on jäänyt mieleeni. Se tosin hoitui ruokavaliohoidolla, mutta verensokerin mittaaminen päivittäin ei ollut kovin mielekästä puuhaa. Tarkka sai olla, mitä syö ja milloin syö. 

Alla olevassa kuvassa on hyvin tuotu esille, mitä sairauksia lihavuus voi aiheuttaa. Kuvaa katsoessa voi vain todeta, että vaikka mitä! Jos omaan sairastumisriskiin voi vaikuttaa, se kyllä kannattaa. Aina toki ei kaikkeen voi vaikuttaa, mutta on hyvä pyrkiä vaikuttamaan siihen mihin pystyy. 


Kuva: Terveyskirjasto

Lihavuutta arvioidaan virallisesti painoindeksi avulla, mikä mielestäni todellisuudessa antaa vain suuntaa. Painoindeksillä mitaten lihavuus luokitellaan seuraavasti:

  • normaali paino 18.5–25
  • "ylipaino", lievä lihavuus 25–30 (liikapainoa 2–15 kiloa)
  • merkittävä lihavuus 30–35 (liikapainoa 15–30 kiloa)
  • vaikea lihavuus 35–40 (liikapainoa 30–45 kiloa)
  • sairaalloinen lihavuus yli 40 (liikapainoa yli 45 kiloa).

Oma painoindeksini on 32,8 eli merkittävä lihavuus. En kuitenkaan koe olevani merkittävästi lihava. Olen mielestäni ylipainoinen. Sana lihava kuulostaa pahalta. 

Lähteet:

Terveyskirjasto. 2021. Lihavuus. Duedecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00042 

Thl. 2019.Ylipaino ja lihavuus vaikuttavat merkittävästi sairastuvuuteen – riski on otettava vakavasti https://thl.fi/fi/-/ylipaino-ja-lihavuus-vaikuttavat-merkittavasti-sairastuvuuteen-riski-on-otettava-vakavasti 

Kommentit

  1. No ohhoh... No nyo taulukot on todellakin vaan suuntaa antavia! Pitäsi katsoa kokonaisuutta.
    Moni lihaksikas on "ylipainoinen" myös. Kyllä tällä iällä saa alkaa tosissaan tekemään töitä, että sais tuon keskivartaloon kerrytetyn 'elintason' vähän maltillisemmaksi, kun vaan nyt sais siitä juonesta kiinni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että taulukot ovat suuntaa antavia, mutta joku totuus niissä kuitenkin on. Toki jokaisen kroppa on myös yksilöllinen koostumukseltaan. Se vain täytyy ymmärtää, että terveys on kaiken a ja o. Omaa terveyttä tulisi pitää yllä eikä antaa itsensä sairastua "elintapasairauksiin". Parhaiten itsestään voi huolehtia pyrkimällä normaalipainoon, syödä kohtuullisen terveellisesti ja liikkua säännöllisesti. Alkoholin käyttö tulisi myös minimoida ja muistaa huolehtia riittävästä levosta ja unesta. Aika itsestään selvää, mutta ei helppoa!

      Poista
  2. Lihavuus aiheuttaa sairauksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on totta, mutta ei se aina mene niin. Lihavuus lisää riskiä sairauksiin. Jokainen on yksilö ja tämä tulisi huomioida.

      Poista

Lähetä kommentti